444: Orbán Viktor nem fogadta el Novák Katalin magyarázatát

2024.02.09. 15:51
A 444 a miniszterelnök egyik névtelenséget kérő, közvetlen munkatársára hivatkozva azt írja, hogy Novák Katalin stábja megpróbált magyarázatot adni a kegyelmi döntésre, de Orbán Viktor azt nem fogadta el. A felek közötti közvetítésére állítólag még Balog Zoltánt is ráállították – sikertelenül.

Orbán Viktor semmi könyörületet nem gyakorolt Novák Katalin felett a csütörtöki bejelentésében: nem védte meg, de még a nevét és a köztársasági elnök intézményét sem említette meg. Kizárólag a jogköréről beszélt, ami körül kialakult egy vita, amelynek során a miniszterelnök szerint „egyesek kegyelmet osztanak” – értesült a 444.

A lap Orbán Viktor egyik névtelenséget kérő, közvetlen munkatársára hivatkozva azt írja, Novák Katalin stábja próbált magyarázatot adni a kegyelmi döntésre, de a forrásuk arra utalt, hogy ezt a miniszterelnök nem fogadta el, mert Orbán szerint a köztársasági elnök tartozik a nyilvánosságnak.

A forrás szerint a döntés a köztársasági elnök felelőssége, és „a miniszterelnöknek nem volt más választása, mint megvédeni méltatlan helyzetbe hozott politikai közösségét”.

Ez nem a mi dolgunk. Nem akarunk ilyen zavarokat a jövőben

– közölte Orbán Viktor munkatársa.

A köztársasági elnök és a miniszterelnök közötti közvetítésre állítólag az elnök tanácsadóját, a kormányfő egykori miniszterét és lelkészét, Balog Zoltánt is mozgósították – sikertelenül. Ezt azonban a miniszterelnök környezetéből nem erősítették meg.

Orbán Viktor részéről nincs kegyelem

Mint megírtuk, csütörtök este Orbán Viktor miniszterelnök bejelentést tett a bicskei pedofilügyben hozott köztársasági elnöki kegyelmi döntéssel összefüggésben. A miniszterelnök bejelentette: alkotmánymódosítást nyújtott be a kormány nevében, amely lehetetlenné teszi, hogy kiskorú gyermekek sérelmére elkövetett bűncselekmény esetén az elkövető kegyelmet kaphasson. Mint mondta, ideje rendezni ezt a kérdést.

Miután végigsöpört a hír a magyar nyilvánosságon, hogy Novák Katalin elnöki kegyelemben részesítette a bicskei gyerekotthon pedofil igazgatójának bűnsegédjét, a közvélemény mellett az ellenzéki pártok is reagáltak a nagy felháborodást kiváltó ügyre, és konkrét javaslatokkal is éltek, ebben a cikkünkben összegyűjtöttük ezeket.

A kegyelmi ügy kirobbanását követően Gundel Takács Gábor műsorvezető,Lackfi János költő és Szörényi Levente zenész is bejelentette, hogy Novák Katalin kegyelmi döntése, valamint az azt övező felháborodás nyomán távozik a köztársasági elnök tanácsadó testületéből. Tomán Szabina üzletasszony nem jelentette be kilépését, de azt üzente, hogy nem lesz cinkos.