Megmentenék Novák Katalint, létrejött egy kezdeményezés

2024.02.10. 21:56 Módosítva: 2024.02.11. 21:06
Nem sokkal azután, hogy Novák Katalin bejelentette lemondását, létrejött egy Facebook-oldal azzal a címmel: „Kiállok Novák Katalin mellett”. Az ott megjelenő első és eddig egyetlen bejegyzést Novák Katalin korábbi főnöke, Balog Zoltán is megosztotta. Frissítés: időközben megszűntek a cikkben említett oldalak.

Mint arról korábban beszámoltunk, a nagy port kavart kegyelmi döntése után szombat délután bejelentette lemondását Novák Katalin. A volt államfő többek között úgy fogalmazott: hibázott, és bocsánatot kér mindazoktól, akiket megbántott.

Közvetlenül a bejelentés után egy újonnan létrejött Facebook-oldalon megjelent egy bejegyzés, melyben a szerző a botrányba keveredett politikus érdemeit méltatta.

A nyilatkozat így szól:

„Kiállok Novák Katalin mellett...

  • Mert ő az, aki az elmúlt évtizedben a magyar közéletben bebizonyította, hogy a legfontosabb emberi értékeket szem előtt tartva, egymás megbecsülésével is lehet tenni az országunkért.
  • Mert a hazánk iránti szenvedélyes szeretetével példát mutatott mindannyiunknak.
  • Mert az elnöksége alatt oda is figyelmet irányított, ahova a hétköznapokban kevesebb jut – a legelesettebbek irányába.
  • Aki soha semmilyen formában nem használt öv alatti módszereket politikai ellenfeleivel szemben – miközben vele szemben számtalan alkalommal megtörtént ez.
  • Mert Magyarország köztársasági elnökeként mind hazánkban, mind külföldön sikeresen képviselte az országot, kereste a közös hangot az ellentétek helyett, és minden eszközzel a békéért és a stabilitás megteremtéséért dolgozott.
  • Mert büszke vagyok rá, hogy egy ilyen rendkívüli ember lehetett Magyarország első női köztársasági elnöke.
  • Mert soha nem adna kegyelmet annak, akiről azt gondolja, hogy fizikailag vagy lelkileg gyermekeket bántalmaz.
  • Mert nem leszek cinkosa azoknak, akik politikai haszonszerzés céljából összemossák a nevét a pedofíliával.
  • Mert azon kevesek közé tartozik, akik hibájukért vállalják a felelősséget.
  • Lemondása országunk számára nagy veszteség.”

A bejegyzést Balog Zoltán, az emberi erőforrások volt minisztere is megosztotta. Mint ismert, Novák Katalin azt megelőzően, hogy államfő lett, az ő tárcájánál vitte a családügyeket.

Egyetértek, s ha egyetértesz, oszd meg

– fogalmazott az exminiszter.

A fenti mellett egyébként egy másik Facebook-oldal is létrejött az esti órákban, amely szintén a „Kiállok Novák Katalin mellett” nevet viseli, itt azonban egyelőre csak a korábbi államfő egyik fotója látható.

Szintén megjegyzendő, hogy már a lemondás előtt is többen jelezték: kiállnak Novák Katalin mellett, és készült is egy fotó, amelyen ezek a sorok állnak. Ezt a képet többek között Hoppál Péter kormánybiztos, Baranya vármegyei országgyűlési képviselő és Kőrösi Koppány Fidesz-közeli fejlesztéspolitikai szakértő is megosztotta.

Vasárnapra meghalt a kezdeményezés, de próbálkozások még vannak 

Frissítés: időközben észleltük, hogy mindkét Facebook-oldal elérhetetlenné vált, amelyet a cikkünkben említettünk Ezért nem jelenik meg fentebb eredeti formájában Balog Zoltán bejegyzése, és ezért nem érhető el a másik, hasonló nevű oldal sem. 

Kőrösi Koppány bejegyzése szintén elérhetetlenné vált. Hoppál Péter oldalán viszont változatlanul elérhető a Novák Katalin melletti kiállás.

Eközben az utóbbi 24 órában létrejött két hasonló témájú Facebook-csoport is: az egyikben csak Novák Katalin mellett, a másikban pedig Novák Katalin és Varga Judit mellett állnak ki. Mindkét csoport tagsága elenyésző: előbbinek 569, míg utóbbinak 560 tagja van e sorok írásakor.