Elemző a lemondásokról: Minden jel abba az irányba mutat, hogy ezzel az ügy lezárható

AFP  20240210  34J328X  v1  HighRes  HungaryPolitcsJusticeAssaul
2024.02.10. 21:15
Novák Katalin köztársasági elnök, valamint Varga Judit volt igazságügyi miniszter, országgyűlési képviselő lemondása után elemzőket kérdeztünk az ügy politikai következményeiről.

Mráz Ágoston Sámuel Novák Katalin és Varga Judit lemondásával kapcsolatban lapunknak elmondta:

Minden jel abba az irányba mutat, hogy ezzel az ügy lezárható, vélhetően ez is volt a szándéka a lemondóknak a döntésükkel.

A Nézőpont Intézet vezetője arra a kérdésünkre, hogy a Fidesz támogatottságára milyen hatással lehet az ügy, kifejtette: „Egyelőre nem lehet tudni, de nagyon meglepődnék, ha a jobboldali szavazók nem elégednének meg ezzel a döntéssel. A jobboldali szavazótábor szomorú lehet, mert értékes politikusokat veszített, viszont nem tartom valószínűnek, hogy ez átrendezze a politikai piacot”.

A politológus kitért arra is, hogy az ellenzék láthatóan megpróbál kampányt építeni az ügyre, de „kifogták a szelet a vitorlájukból. Az új államfő megválasztása körül még lesz csetepaté, de ez a normális politikai üzemmód. A Fidesz a gyermekvédelem ügyét megvédte, és továbbra is hitelesen képviseli ezt a témát a meglévő, valamint a potenciális szavazóinál”.

„A rendszerre veszélyt jelentett”

Nagy Attila Tibor lapunk kérdésére kifejtette:

Mind Novák Katalin, mind Varga Judit az Orbán-rendszer politikusai voltak, politizálásukat a rendszer elvárásainak vetették alá. Márpedig a rendszerre veszélyt jelentett a köztársasági elnök kegyelmi botránya: amennyiben Novák mégsem mondott volna le, számolni kellett azzal, hogy az ellenzék, a média kormánykritikus része egészen az európai parlamenti és önkormányzati választási kampány végéig felszínen tudja tartani az ügyet, és folyamatosan támadni tudja a kormányoldalt.

A politikai elemző úgy vélekedett, hogy a botrány áttörte a gátat, „a lakosság nagy része hallott a botrányról, és nagyon negatív visszhangja volt. A botrány túlságosan érthető volt, itt nem NER-lovagok cégügyeiről, a rendkívül komplikált közbeszerzési jog alkalmazásáról volt szó, hanem kiszolgáltatott gyermekek elleni szexuális erőszakról, pontosabban annak bűnpártolásáról. A Fidesz–KDNP, élén Orbán Viktor kormányfővel, nem engedhette meg, hogy a botrány még hónapokig rájuk égjen.”

„Varga Judit lemondása egyszerűbb eset volt, ő a mai napig fideszes képviselő volt, a pártban alapelvárás a párt- és frakcióvezetésnek való engedelmeskedés, és ez a vezetés most a lemondást látta helyes döntésnek. Novák Katalin az elnökké választása után formálisan ugyan nem volt már Fidesz-politikus, de a rendszer része maradt, a rendszer érdeke pedig egyértelműen – és legfőképpen – az ő távozása volt. Jogilag megtehette volna, hogy marad, de ő már köztársasági elnökként is a NER része maradt, a NER-nek (pontosabban a kormányfőnek) pedig a lemondása kellett” – fogalmazott Nagy Attila Tibor.

Az elemző szerint „a lemondások kellemetlenek, különösen a köztársasági elnöké, hiszen ő maga az Orbán-féle Fidesznek köszönhette az elnöki tisztségét, és most a NER eddigi lassan 14 éve alatt immáron a második köztársasági elnök bukott meg. Ám ez még mindig a kisebbik rossz Orbánék számára, hiszen Novák és Varga pozícióban maradása érdemi szavazatveszteséggel fenyegetett, ugyanis a történet védhetetlennek bizonyult”.

A kormányoldal azt mindenképpen jól csinálta, hogy Novák Katalin után azonnal lemondott Varga Judit is. Az ellenzék legfontosabb játékát – amelyet a botrány kirobbanásával kaptak – ezzel elvette, a két legfontosabb felelős ugyanis lelép a színről. Teljes fellélegzésre ugyanakkor még nincs ok: nem tudni, nem derül-e ki újabb kínos elem ezzel a botránnyal kapcsolatban, vagy jön-e egy újabb kínos sztori. A botrány mielőbbi elfeledtetéséhez pedig az is szükséges, hogy a Fidesz képes legyen egy tekintélyes, széles körben elfogadott személyt a parlamentben megválasztatni, vagy legalábbis olyan személyt, aki képes lesz elfogadtatni magát a választók jelentős részével

– hangsúlyozta Nagy Attila Tibor.

(Borítókép: A Sándor-palota által közreadott képen Novák Katalin köztársasági elnök nyilatkozatot tesz a Sándor-palotában 2024. február 10-én. Fotó: Sandor Palace / AFP)