Újabb három név vetődött fel köztársaságielnök-jelöltként

2024.02.12. 15:34
Novák Katalin lemondása után elsőként a Mi Hazánk Mozgalom jelentette be köztársaságielnök-jelöltjét. Donáth Anna, a Momentum elnöke a Sándor-palotánál tartott demonstráción újságírói kérdésre említett három nevet.

Csath Magdolna professzort, közgazdászt, egyetemi tanárt jelöli a Mi Hazánk új köztársasági elnöknek – közölte hétfőn az ellenzéki párt. Arról, hogy a kormánypártok részéről kik vetődhetnek fel köztársaságielnök-jelöltként, itt írtunk.

Áder János mandátumának lejárta után, 2022-ben a hatpárti ellenzéki összefogás Róna Péter közgazdászt jelölte köztársasági elnöknek, de az Országgyűlés kormánypárti többsége Novák Katalin mellett döntött. Róna Péter a 2024-es európai parlamenti választásokon a Jobbik – Konzervatívok európai parlamenti listavezetője lesz.

Donáth Anna a szombati, Sándor-palotánál tartott demonstráción a Gulyáságyú Média kérdésére úgy fogalmazott, hogy

nem volt olyan régen az a 2022-es köztársaságielnök-választás, egy nagyon hosszú vitafolyamaton végigment az akkor még egyesült ellenzék, ahol előkerültek olyan nevek, akik nagyon is méltóak lennének arra, hogy Magyarország köztársasági elnökei legyenek. Például Iványi Gábor neve is felmerült akkor.

A Momentum elnöke megemlítette Majtényi László jogtudóst, volt adatvédelmi ombudsmant, valamint újságírói felvetésre Róna Pétert is. „Ők mind nagyon lelkiismeretes, tisztességet mutató emberek, akik őszintén tudnák képviselni a nemzet lelkiismeretét és egységét” – hangsúlyozta Donáth Anna, aki kitért a közvetlen államfőválasztásra vonatkozó javaslatukra is, amit több ellenzéki párt az Országgyűlés elé terjesztett.