A Momentum kiszáll a köztársaságielnök-jelölésből

2024.02.12. 17:08
A Momentum Mozgalom bejelentette, nem vesznek részt a köztársasági elnök jelölésének parlamenti folyamatában.

Novák Katalin szombati lemondása után elindult a találgatás, hogy ki lehet a kormánypártok, valamint az ellenzék köztársaságielnök-jelöltje. A Mi Hazánk Mozgalom Csath Magdolnát javasolja a pozíció betöltésére.

A Párbeszéd-Zöldek a „köztársaságpárti” ellenzék összehívását kezdeményezte a közös államfőjelölt állítás érdekében. A Momentum viszont hétfőn közölte:

A Momentum Mozgalom Elnöksége úgy határozott, hogy a Momentum és annak frakciója nem vesz részt a köztársasági elnök jelölésének parlamenti folyamatában. Az állampártnak háromból kettő köztársasági elnöke megbukott, mi pedig nem fogunk asszisztálni ahhoz, hogy újabb aláírógépet ültessenek a Sándor-palotába.

„A szabadságszerető embereknek meg kell adnunk azt a lehetőséget, hogy közvetlenül válasszanak köztársasági elnököt, ez a Momentum követelése” – jelezte a Momentum. A közös államfőválasztást több ellenzéki párt is követeli.

A Momentum közleményében úgy fogalmazott, hogy „a következő aláírógép személyénél fontosabb, hogy válaszokat kapjunk Orbán Viktortól, a valódi felelőstől arra, hogy mit tud és mit hallgat el a pedofilbotrányról. Ezért február 14-én, szerdán 18 órakor tüntetni hívunk mindenkit a Karmelita elé”.