Karácsony Gergely becsüli Magyar Péter bátorságát

2024.02.13. 08:51
Karácsony Gergely főpolgármester nagyra tartja azokat, akik képesek kritikát is megfogalmazni a saját politikai családjuk ellen. Helyesli, hogy az ellenzék kiáll a közvetlen köztársaságielnök-választásért és utcára hívja támogatóit a forradalom és szabadságharc ünnepén.

„A NER köztársasági elnökeinek kétharmada távozott idő előtt. Ez a rendszer jól láthatóan képtelen kitermelni magából egy olyan államfőt, amely akárcsak a legalapvetőbb erkölcsi normáknak meg tud felelni. Ez a kegyelmi ügy nem rendszerhiba, hanem maga a rendszer. Ha a jelenlegi parlamenti többség választ újra elnököt, akkor ugyanerre számíthatunk. Amíg ennek az erkölcsi mércéjét veszített, mindent a hatalmi és gazdasági érdeknek alárendelő feslett rendszernek az emberei kapják politikai hitbizományként a legfőbb közjogi méltóság posztját, addig a rendszer lényegéből fakad, hogy olyanok kerülhetnek csak oda, akik nem tudják a nemzet egységét kifejezni. A Fidesz igyekszik kiölni belőlünk még a gondolatát is annak, hogy a köztársaság szabad és egyenlő emberek közössége” – mondta Karácsony Gergely főpolgármester a Népszavának adott interjújában. 

A főpolgármester többek között arról is beszélt, hogy 

  • helyesnek tartja az ellenzéki pártok kiállását a közvetlen köztársaságielnök-választásért.
  • Becsüli azokat az embereket, köztük Magyar Pétert, akik saját politikai családjuk ellen kritikát tudnak megfogalmazni, mert a Fideszen belül ehhez különös bátorság kell.
  • „A fővárosi önkormányzat, a szövetséges civil szervezetekkel együtt március 15-én közös rendezvényre hív mindenkit, akiknek fontos a köztársaság ügye. Ez egyúttal a köztársasági koalíció rendezvénye is. Biztos vagyok benne, hogy politikusként sem egyedül állok majd a színpadon.”
  • A kerületi polgármesterjelöltek kiválasztása az utolsó körös egyeztetéseknél tart, mindenütt lesz közös jelölt, de ehhez néhány helyen előválasztásra lesz szükség.
  • A polgármesterjelöltek tartalmilag egységes kampánnyal indulnak neki az önkormányzati választásnak, és a helyi jelöltek többsége is ezt a központi arculatot viszi majd tovább.
  • Vitézy Dávid támogatottsága a „fasorban sincs” az övéhez képest.

A főpolgármester legutóbb tavaly nyáron adott interjút az Indexnek, amelyet ide kattintva tekinthet meg.