Orbán Viktor haladéktalan cselekvést követel a minisztereitől

2024.02.13. 14:51
Orbán Viktor miniszterelnök a minap felszólította a honvédelmi minisztert, a külgazdasági és külügyminisztert, valamint az igazságügyi minisztert, hogy haladéktalanul terjesszék a kormány elé a csádi megállapodás szövegét. Mint ismert, az Országgyűlés tavaly novemberben fogadta el a Magyar Honvédség csádi katonai szerepvállalásáról szóló határozati javaslatot.

A hétfő esti Magyar Közlönyben megjelent egy határozat a Csádi Köztársaság területén állomásozó magyar kontingens jogállásáról, a katonai együttműködésről és segítségnyújtásról előkészített kormányközi megállapodás létrehozásáról is.

Ebben az áll, hogy Orbán Viktor miniszterelnök 

  • egyetért a katonai együttműködésről és segítségnyújtásról előkészített kormányközi megállapodás létrehozásával,
  • felhatalmazza a honvédelmi minisztert, hogy – az érintett miniszterekkel egyetértésben – a tárgyalásokon részt vevő személyeket kijelölje,
  • felhatalmazza a honvédelmi minisztert vagy az általa kijelölt személyt, hogy a tárgyalások eredményeként előálló szövegtervezetet a kézjegyével lássa el,
  • felhívja a külgazdasági és külügyminisztert, hogy a megállapodás létrehozásához szükséges meghatalmazási okiratot adja ki,
  • felhívja a honvédelmi minisztert, a külgazdasági és külügyminisztert, valamint az igazságügyi minisztert, hogy a megállapodás létrehozását követően a megállapodás szövegének végleges megállapítására adandó felhatalmazásról szóló határozat tervezetét haladéktalanul terjesszék a kormány elé.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, a miniszterelnök fia, Orbán Gáspár is részt vesz a magyar csádi misszió előkészítésében – erről a honvédelmi miniszter beszélt lapunknak adott exkluzív interjújában.

A csádi feladatok

Az Országgyűlés 2023 novemberében döntött a Magyar Honvédség csádi katonai szerepvállalásáról. E szerint:

  • Az Országgyűlés hozzájárulását adja ahhoz, hogy a Magyar Honvédség egy, legfeljebb 200 – váltási időszakban 400 – fős, a szükséges technikai eszközökkel, fegyverzettel, felszereléssel ellátott katonai kontingense a Csádi Köztársaság területén tanácsadási, támogatási és harctéri mentorálási feladatok ellátása, az ott tartózkodó magyar állampolgárok és a helyben lévő magyar érdekeltségek oltalmazása, továbbá a terrorizmus elleni küzdelem támogatása érdekében – szükség esetén a szövetséges nemzetközi erőkkel való együttműködésben – 2025. december 31-ig állomásozzon, és szükség szerint alkalmazásra kerüljön.
  • A hozzájárulás kiterjed nemzetközi jogi mandátum vagy állami meghívás esetén és annak birtokában a Hungary Helps Ügynökség Nonprofit Zártkörűen Működő Részvénytársaság feladatainak támogatására vonatkozó, az 1. pont szerinti magyar szerepvállalással összhangban álló, a Csádi Köztársasággal határos államok területén – az ott tartózkodó magyar állampolgárok és a helyben lévő magyar érdekeltségek oltalmazásának érdekében – végzendő katonai feladatokra is.
  • Az Országgyűlés felhívja a kormányt, hogy döntéseiről és intézkedéseiről, valamint a kontingens működéséről az Országgyűlés külügyekkel foglalkozó állandó bizottságát, valamint honvédelemmel foglalkozó állandó bizottságát igény szerint tájékoztassa.

missziót hivatalosan a csádi elnök kérte Magyarországtól. Ennek célja az ország stabilitásának, ezáltal Európa és Magyarország biztonságának erősítése, az Afrika felől fenyegető újabb migrációs hullámok megállítása.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter a misszió bejelentésekor azt mondta, hogy a bevándorlók tömege biztonsági kockázattal és terrorizmussal fenyegeti Európát. Minderre az izraeli–gázai események és a brüsszeli terrortámadás európai következményei is figyelmeztetnek, a bevándorlókkal együtt a közel-keleti konfliktusok Európa nagyvárosaiban is megjelentek, erőszakos tüntetések indultak. A miniszter akkor utalt arra is, hogy a Hungary Helps Program keretében humanitárius és fejlesztési központ nyitását készítették elő az afrikai országban, illetve több héten át orvos- és humanitárius misszió segítette a helyiek ellátását. A terv az, hogy 2024 tavaszán egy legfeljebb 200 fős katonai misszió kezdje meg működését Csádban annak érdekében, hogy megfékezze a migrációt, segítse a terrorizmus elleni küzdelmet és támogassa a humanitárius segítségnyújtást. 

A miniszterelnök fia, Orbán Gáspár 2020-ban végezte el a brit katonai elit iskola, a Sandhurst Royal Military Academy (RMAS) 9 hónapos képzését. Tanulmányai elvégzéséhez tanulmányi szerződést kötött, amelyben vállalta, hogy 5 évig itthon szolgál a támogatásáért cserébe.