Megvannak az aláírások, módosítaná az MSZP az Alaptörvényt

2024.02.13. 07:43
Az MSZP benyújtotta az Alaptörvény-módosítást a közvetlen elnökválasztás érdekében.

Az MSZP Alaptörvény-módosítást kezdeményez a közvetlen köztársaságielnök-választás érdekében, valamint parlamenti vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezi az elnöki kegyelem miniszteri előkészítésének, ellenjegyzési gyakorlatának felülvizsgálata érdekében.

Ehhez összegyűlt a szükséges 40 országgyűlési képviselői aláírás is – írja a párt a közleményében.

Az MSZP parlamenti vizsgálóbizottság felállítását is kezdeményezi, hogy a kegyelmi botrány feltárása mellett az elnöki kegyelem miniszteri előkészítése és ellenjegyzési gyakorlata is felülvizsgálásra kerüljön.

A párt szerint „nem szabad elmenni Orbán Viktor felelőssége mellett sem”, hiszen ő helyezte pozíciójába Novák Katalint és Varga Juditot is. A vizsgálóbizottság felállításának kezdeményezéséhez szükséges 40 képviselői aláírás összegyűlt.

Az EP-választáson történő közös indulásért korábban indított aláírásgyűjtő kampányt pedig az MSZP kiegészíti a közvetlen elnökválasztásért indított aláírásgyűjtéssel is, melyhez online is lehet csatlakozni.

Leírják, hogy az MSZP 1989 óta javasolja a közvetlen köztársaságielnök-választás rendszerének bevezetését. A köztársasági elnök tisztségét szerintük nem viselheti olyan személy, „aki pártkatonaként csak a kormány akaratát hajtja végre”, valamint a jogállamiság helyreállításának fontos elemeként nevezik meg azt is, hogy a köztársasági elnök független legyen a végrehajtó hatalomtól.