Hajthatatlan az ellenzék, újabb tüntetésen hívnák az utcára az embereket

2024.02.14. 14:43
Közös tüntetést szervez a Demokratikus Koalíció, a Momentum, az MSZP és a Párbeszéd – Zöldek a közvetlen köztársaságielnök-választás mellett február 25-én, a Parlament elé – közölte a négy ellenzéki párt szerdán. Másnap, február 26-án kezdődik az Országgyűlés tavaszi időszaka, amelyben Novák Katalin lemondásáról is szavazni fognak.

Keddi cikkünkben megírtuk, hogy értesüléseink szerint az ellenzéki pártok közös tüntetésen terveznek kiállni a közvetlen államfőválasztás mellett.

Azt is összefoglaltuk, hogy az ellenzéki pártok (DK, Momentum, MSZP, Jobbik, Párbeszéd – Zöldek, LMP) miben értenek egyet (a közvetlen államfőválasztást szorgalmazzák, illetve parlamenti vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezték az elnöki kegyelem gyakorlatával kapcsolatban), és miben nem (eldőlt, hogy nem lesz közös államfőjelöltjük).

Cikkünk megjelenése után, Kunhalmi Ágnes társelnök közölte, az MSZP tudomásul veszi, hogy milyen döntést hoztak az ellenzéki pártok a közös államfőjelölés ügyében, ugyanakkor az elmúlt napok eseményei megmutatták: az ellenzéki pártok együttes fellépése milyen erővel tudna hatni.

A Párbeszéd – Zöldek és az LMP is saját államfőjelöltet nevezett meg, de az ellenzéki összefogás nélkül esély sincs arra, hogy a hivatalos jelöléshez szükséges negyven képviselői aláírást összegyűjtsék. A Momentum és a DK határozottan jelezte: nem vesznek részt a köztársasági elnök jelölésének parlamenti folyamatában.

Szerdán közös közleményt adott ki négy párt – a Demokratikus Koalíció, a Momentum, az MSZP és a Párbeszéd – Zöldek – arról, hogy közös tüntetést szerveznek a közvetlen köztársaságielnök-választás mellett a Parlament elé.

A tüntetést szervező pártok szerint nem szabad hagyni, hogy megint Orbán Viktor döntsön, és újra egy olyan köztársasági elnököt juttasson az államfői székbe, aki pedofilsegítő bűnözőnek ad elnöki kegyelmet. Ezért Orbán és a fideszes parlamenti képviselők helyett a magyar embereknek kell dönteniük a következő államfő személyéről, méghozzá közvetlen elnökválasztás útján. Február 25-én azért fognak össze az ellenzéki pártok, azért várnak minden jóérzésű magyart a Parlament elé, hogy együtt követeljük: végre az emberek döntsenek az új köztársasági elnökről! Söpörjük ki Orbán pedofilhálózatát a Parlamentből, a Karmelita kolostorból és a Sándor-palotából egyaránt, és védjük meg a gyerekeinket, az unokáinkat az orbáni pedofilhálózattól!

– olvasható a négy párt közleményében.

Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője a közvetlen államfőválasztással összefüggésben a napokban azt mondta: furcsa lenne abba a „játékba” belemenni, hogy „amikor a baloldal kormányoz, ők választják az elnököt, amikor nem, akkor meg válassza a nép”. A kormánypárti politikus kijelentette: akkor lenne hiteles ez a követelés, ha eszükbe jutott volna akkor is, amikor ők adták a parlamenti többséget.