„Álszent, farizeus hazugság” – Gyöngyösi Márton kiosztotta Balog Zoltánt

2024.02.14. 13:57
A Jobbik – Konzervatívok elnöke élesen bírálta közösségi oldalán Balog Zoltánt. A református püspök elismerte kedden, hogy tévedett és hibázott, amikor támogatta a bicskei pedofilügyben érintett K. Endre kegyelmi ügyét. Gyöngyösi Márton nyílt levélben üzent a volt miniszternek arról, „minden magyar előtt egyértelművé vált, hogy egy gyáva ember″.

Gyöngyösi Márton nyílt levelet címzett Facebook-oldalán Balog Zoltánnak, aki kedden elismerte, támogatta a bicskei pedofilügyben érintett K. Endre kegyelmi ügyét. A Jobbik – Konzervatívok elnöke szerint a bejelentéssel minden magyar előtt egyértelművé vált, hogy Balog „gyáva ember”.

A politikus szerint „már az is beszédes volt, amikor a kegyelmi ügy kirobbanásakor elmenekült az országból, majd két nő szoknyája mögé bújt, de a tegnapi ördögi magyarázkodása minden addigit alulmúlt”.

Ön gyáva módon úgy állította be, mintha egyházát érte volna támadás, ami már önmagában álszent, farizeus hazugság. Ennek a nyúlszívű ferdítésnek a továbbpörgetése, hogy gyáva módon nem saját oldaláról, hanem az egyház oldaláról jelentkezett be az előre megkomponált magyarázkodással

– fejtette ki Gyöngyösi Márton, hozzátéve: a legvérlázítóbb az, hogy az áldozatokról egyetlen szót sem szólt. 

Felidézte, hogy a bicskei gyermekotthon pedofil igazgatója, „a gyermekek által csak János bácsinak hívott szörnyeteg” folyamatosan, hosszú éveken át követett el szexuális visszaéléseket a rábízott kisfiúk sérelmére. Mint írta, V. János a felnőttekben bízó kisfiúk lelkének tucatjait nyomorította meg, K. Endre pedig ezt a gazembert próbálta tisztára mosni a gyerekek vallomásainak visszavonásra kényszerítésével, amivel hallgatásra akarta rábírni őket. 

Gyöngyösi Márton gyalázatosnak nevezte, hogy Balog Zoltán kegyelmet szorgalmazott, főként, hogy a botrányban érintett Novák Katalin köztársasági elnök és Varga Judit volt igazságügyi miniszter is lemondott. „A magyar emberek, s főként az áldozatok igazságérzete ennél többet kíván: a kegyelemért lobbizó, az azért közbenjáró közszereplők felelősségvállalását” – emelte ki. 

A politikus Babits sorait idézve azt írta: „mert vétkesek közt cinkos, aki néma”. Megjegyezte, Balog Zoltán megfosztotta a magyar embereket és legfőképpen az áldozatokat az igazságba vetett hitüktől. „Nem egyházi testületeknek kell ítéletet mondania az ön tettéről, hanem a saját lelkiismeretének!” – zárta bejegyzését a Jobbik – Konzervatívok elnöke.

Balog Zoltán bejelentését követő ellenzéki reakciókról ebben a cikkünkben írtunk részletesen. 

Balog Zoltánt a tévedése ellenére is támogatják

Ahogy az Index beszámolt róla, Novák Katalin köztársasági elnök és Varga Judit volt igazságügyi miniszter lemondása után szintén nagy vihart kavart Balog Zoltán református püspök kegyelmi ügyben játszott szerepe. Az utóbbi napokban több sajtócikk is született a volt miniszter érintettségéről, aki korábban Novák Katalin mentora és főnöke is volt. 

A Magyarországi Református Egyház Zsinati Hivatalának épületébe érkezett kedd délelőtt Balog Zoltán püspök, volt miniszter, ahová azért rendelték be, hogy magyarázatot adjon a botrányról. Egyes információk szerint a püspök felajánlotta lemondását, azonban ezt egy szimpátiaszavazás követte, a többség pedig támogatta Balogot, így nem mondott le tisztségéről, és továbbra is maradhat a református egyház élén.

A református püspök egy YouTube-videóban nyilatkozott az ügyről, amelyben elismerte, hogy tévedett és hibázott, amikor támogatta a bicskei pedofilügyben érintett K. Endre kegyelmi ügyét. Hozzátette, hogy a pedofília bűnének egyértelmű elutasítása számára soha nem képezte vita tárgyát.

balog zoltán szerint nem azért kell bocsánatot kérnie, mert egy kegyelmet kérő ember mellé állt, hanem azért, mert ez az ügy a református egyháznak kárt okozott.

Egyes híradások szerint Balog Zoltán lobbizhatott azért Novák Katalin köztársasági elnöknél, hogy kegyelmet kapjon K. Endre, a bicskei gyermekotthon börtönbüntetésre ítélt volt igazgatóhelyettese. A cikkek szerint Balog régről ismerte K. Endrét, és emiatt fordult Novák Katalinhoz, akinek korábban mentora és főnöke volt. Balog Zoltán – aki közösségi oldalán egy Novák Katalint támogató posztot is megosztott a köztársasági elnök lemondása után – egy körlevélben tagadta, hogy szerepe lett volna a kérvény felterjesztésében.

Az is felvetődött, hogy Orbán Viktor azt várja Balog Zoltántól, hogy vállalja a felelősséget – ezt az állítást Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke később hírlapi kacsának minősítette.