Meghirdették a közgyűlést, ahol megválaszthatják Magyar Péter utódját az MBH-nál

2024.02.14. 08:37
A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján megjelent egy dokumentum, amely szerint március 14-re rendkívüli közgyűlést hívott össze az MBH Bank Nyrt.

Magyar Péter az előző hétvégén bejelentette, hogy lemond a részben állami tulajdonú MBH Bank Nyrt.-ben viselt felügyelőbizottsági tagságáról. A Nemzetgazdasági Minisztérium viszont két nappal később azt közölte az Indexszel, hogy valójában már január 18-án kezdeményezték Magyar Péter távozását.

Később a tárca tisztázta, hogy „a minisztérium január 18-án értesítette Magyar Pétert a megbízás visszavonásáról. Magyar Péter másnap SMS-ben reagált, amelyben jelezte lemondási szándékát, március 15-i határidővel.” Magyar Péter azóta alá is írta a lemondását, és kedden a BÉT honlapján is megjelent az erről szóló dokumentum.

A lemondása azt is lehetővé tette, hogy az MBH Bank összehívjon egy rendkívüli közgyűlést, ahol az utódját megválaszthatják. Az erről szóló dokumentum mostanra szintén megjelent a BÉT honlapján. A március 14-én 14 órára összehívott ülés egyetlen napirendi pontja a „felügyelőbizottsági tag és Audit Bizottsági tag megválasztása” lesz.

A közgyűlés akkor lesz határozatképes, „ha azon az alaptőke több mint felét képviselő részvényes jelen van”. De határozatképtelenség esetén egy megismételt közgyűlést rendeznek két órával később, amely a jelenlévők számától függetlenül határozatképes lesz. Vagyis borítékolható, hogy valakit választanak majd Magyar helyére.

A Nemzetgazdasági Minisztérium korábbi reakciójából az is kiderült, hogy Magyar Péter 2022. szeptember 1. óta volt a felügyelőbizottság tagja a magyar állam delegáltjaként, amiért havi bruttó 1,5 millió forint díjazásban részesült.

Azt egyelőre nem tudni, hogy a tárca január 18-án pontosan milyen oknál fogva kezdeményezte a megbízás visszavonását.

Mindemellett úgy tűnik, hogy Magyar Péter szombati bejelentésének – az MBH felügyelőbizottságából való távozást illetően – már nem volt valós tétje.