Bocsánatot kért az újságíró, aki k*rvának nevezte Novák Katalint és Varga Juditot

2024.02.14. 07:38
Kedden eltűnt a Klubrádió weboldaláról az a cikk, amelynek a címében k*rvának nevezték a lemondott köztársasági elnököt, valamint a korábbi igazságügyi minisztert. Arató András szerint sokan félreértették az írását, mégis bocsánatot kért a történtek miatt.

Mint korábban megírtuk, „K*rvák cseréje” címmel jelent meg Arató Andrásnak, a Klubrádió vezetőjének egy véleménycikke Novák Katalin és Varga Judit lemondásáról még vasárnap. Bár a cikk címét a megjelenés után finomították, a Google keresőjében az eredeti cím jelent meg még hétfőn is. Az ügy nagy port kavart, hétfőn is többen kommentálták már a történteket.

Arató András végül kedden döntött úgy, hogy visszavonja az írását. Az eredeti cikk az oldalukról teljesen eltűnt, viszont a Google keresőjében úgy beragadt az anyag, hogy kulcsszavas kereséssel még most is az eredeti cím látható ott

A publicista a cikk visszavonása után nem sokkal rövid írást is megjelentetett a Klubrádió oldalán. Ott azt írta, hogy „a publicisztika szubjektív műfaj, elsősorban a szerző magánvéleményét tükrözi, nem a szerkesztőségét. Az elmúlt napokban megint sok ok volt arra, hogy véleményt mondjunk a közvéleményt joggal felháborító eseményekről. Nem véletlen, hogy az emberek többségében forr az indulat, így bennem is.”

Meglehet, éppen a jogos felháborodás eredményezte, hogy az írásomat sokan félreértették, mások szándékosan félreértelmezték. Ezért a korábbi publicisztikámat visszavonom

– írta.

Lehetőleg kerülni kell a félreérthetőségükkel indulatokat kavaró szavakat, még akkor is, ha mindig fennáll a valós veszély, hogy a leírt mondatokat szándékosan félremagyarázzák. Azoktól, akiket – akaratlanul is – megbántottam, bocsánatot kérek. Az írás eredeti címének még a publikálása előtti megváltoztatását éppen a félreértések elkerülése érdekében találtam szükségesnek. Sajnos azonban egy technikai hiba következtében – percekre – nem az érvényes szöveg jelent meg” – közölte Arató András

Ha prostituáltnak nem is, de bútornak tartja őket 

A Klubrádió vezetője a 444-nek röviden nyilatkozott is a történtekről. Nekik azt mondta, a botrányos cím „kis figyelmetlenség” következtében került ki az internetre.

A kérdésre, hogy jó ötletnek tartja-e azt, hogy a cikkben többek közt „bútorként”, tárgyiasítva írt a két női politikusról, azt mondta, a pótcselekvés érzékeltetésére létező, elfogadott mondás a „lecserélni a bútort”, és szerinte Novák Katalin és Varga Judit csak a „bútor kategóriában” vettek részt a magyar közéletben.

Hozzátette, tartalmilag továbbra is egyetért azzal, amit a cikkében írt (az írásnak az automatikusan, a Wayback Machine által lementett változata továbbra is elérhető). Állítása szerint a publicisztikájában többször említett nyilvánosház alatt „az ország vezetését” értette, amelyben szerinte „a két hölgy nem érdemi szereplő”. De ha újra nekiülhetne a cikkének, akkor elgondolkodna, hogy más analógiára építse az írást – mondta a 444-nek.

Kocsis Máté kiakadt egy ezzel kapcsolatos cikken

A Fidesz frakcióvezetője egy Facebook-posztban szállt bele „a DK-közeli Telexbe” amiatt, hogy szerintük ízléstelen módon tálalták az Arató András cikkének eltávolításáról szóló hírüket.

„Az általános felháborodások után Arató azt hazudta (ahogy a klubrádióban tanulta), nem is így tette közzé a cikket, majd amikor ez nevetségessé vált már a sajátjai előtt is, törölték azt. Na, erre fel gondolta csak úgy a DK-közeli Telex, hogy a hiteles és – természetesen – nagyon független tájékoztatás érdekében írnak az ügyről, napokkal később, melyhez a képen látható címet adták” – írta a politikus, majd hozzátette,

nos, kedves szerző hölgyek! Nem a jobboldali sajtó »ugrott rá« erre a »gumicsontra« (ahogy nevezik), hanem minden jóérzésű ember. Látom, nagyon igyekeznek megszolgálni a jussukat, és a bagatellizálás is már jól megy, de vajon nagy igyekezetükben gondoltak-e arra, mit éreznek majd, ha önökről bárki így beszél a teljes nyilvánosság előtt? 

„Nos, önöknek sikerült annyira igyekezniük egy kis kollegiális dicséretért, hogy innentől kezdve, ha magukkal is megtörténik ugyanez, bár sokan leszünk, akik hasonlóan gondolkodunk majd, mint Arató cikke kapcsán, annak már kevesebb jelentősége lesz. Kár, hogy a nevüket áldozták ezért a gátlástalan klubrádiósért” – vélekedett Kocsis Máté.