Balog Zoltán tartott imádságot a Kossuth rádióban

D EDY20231014003
2024.02.15. 10:49
Balog Zoltán hangja csendült fel a Kossuth rádióban csütörtök reggel. A püspököt az elmúlt napokban több egyházi vezető is lemondásra szólította fel.

Annak ellenére, hogy Balog Zoltánt többen is lemondásra szólították fel a kegyelmi ügyben játszott szerepe miatt, csütörtök reggel ő tartott imát a Kossuth rádióban. Hogy az adást mikor vették fel, azt nem lehet tudni.

Az alábbi imádság hangzott el, amit a Médiaklikk oldalán (2024. február 15. 05:58) meg is lehet hallgatni:

„Hűséges Istenünk, ne engedd elhalni bennünk a vágyat, a reménységet a te békédre, királyságodra, országodra, mely ugyan nincs rajta a világ térképén, mégis valóságosabb hely lehet az életünknek, mint némely közigazgatási egység, utca vagy házszám. Ne engedd kihunyni bennünk a bizonyosságot, hogy te újjáteremted az embert, hogy te elküldöd hozzánk újra és újra Jézus Krisztust, akinek arcán felismerhetjük saját arcunk eredeti vonásait, akiben megláthatjuk magunkat, megláthatjuk életünket úgy, ahogyan te látod”

– mondta a püspök, majd így folytatta: 

„Köszönjük, hogy várhatunk országodra, mely eljön, királyi uralmadra, mely gátat szab a gonosz munkájának. Köszönjük, hogy várhatunk az új emberre, várhatunk saját megújult életünkre, melyet te nekünk készítettél. Köszönjük, hogy eljön, megérkezhet az a szeretet, mely nem haszonelvűen tekint a másikra, az a békesség, mely a tőled kapott bizonyosságból születik, az a remény, mely nem saját terveink és céljaink beteljesülését várja, hanem az újjáteremtett életet, a jó teremtésre hasonlító világot, az újjászületett embert bennünk és a másikban. Köszönjük, hogy láthatjuk szereteted jeleit már itt és most a hozzád forduló életekben, a minket megvilágosító szavakban, melyek tőled jönnek, és az erőben és az örömben, melyeket tőled kapunk, melyek erőssé, széppé tehetik az életünket. Ámen.”

Több püspök is azt szeretné, ha Balog távozna

Ahogy arról beszámoltunk, Balog Zoltán püspök kedden titkos szavazás útján bizalmat kapott a Magyarországi Református Egyház legfőbb törvényhozó testületének 86 százalékától, így nem mondott le tisztségéről, és maradt pozíciójában. 

Ennek ellenére Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke, a Magyar Református Egyház Zsinatának lelkészi alelnöke közleményt adott ki, amelyben azt kérte a kegyelmi botrányban szerepet játszó Balog Zoltán püspöktől, hogy fontolja meg lemondását zsinati elnöki tisztéről. A Népszava szerint Pásztor Dániel tiszáninneni püspök is azt szeretné, ha Balog távozna. 

Steinbach József dunántúli püspök azonban kiállt a korábbi miniszter mellett. Szerinte ha Balog Zoltán jó volt akkor, amikor támogatásokat szerzett az egyháznak, legyen jó a mostani nehezebb időkben is. 

(Borítókép: Balog Zoltán a bácsfeketehegyi református templomban 2023. október 14-én. Fotó: Molnár Edvárd / MTI)