Lázár János minisztériuma közölte, megkezdődött a maxi-Dubaj előkészítése Budapesten

2024.02.15. 14:52
Megkezdődött a rákosrendezői terület előkészítése, a bérlők és a jogcím nélküli területhasználók jogi értesítést kaptak – közölte az Építési és Közlekedési Minisztérium (ÉKM).

Lázár János még tavaly decemberben tartott sajtótájékoztatót az először „mini-Dubajként” emlegetett beruházásról. „Új millenniumi városközpont lehetne a beruházás neve, maxi legyen, ne pedig mini. Dubajjal kapcsolatban pedig annyit, hogy a semmiből hoztak létre emberek óriási pénzzel világvárost, mi pedig az elmúlt harminc évben nem tudtunk mit kezdeni a saját világvárosunkkal” – többek közt erről beszélt akkor a tárcavezető.

A tárca mostani közleményében azt írták, hogy az ÉKM elrendelése alapján a MÁV Zrt. megindította a bérleti és egyéb használati jogviszonyok felmondását, valamint felszólította a hátrahagyott vagy engedély nélkül felhúzott ingatlanok használóit a terület átadására.

„A beruházás előkészítésének következő lépéseként a leégett Budapest Sportcsarnok (BS) bontásából származó, az érintett területen deponált, mintegy 175 ezer tonna építési törmelék elszállítására, az állam tulajdonában lévő vasúti anyagok értékesítésére, illetve a terület rekultivációjára, kármentesítésére kerül majd sor” – írták a közleményben, hangsúlyozva azt is, hogy

e munkálatok során az illetéktelenek helyszínen tartózkodása nemcsak tilos, de veszélyes is. 

„Az ÉKM célja az, hogy a nyár végére a terület kiürítése befejeződjön, és megindulhasson az ingatlanfejlesztés következő szakasza.” Hozzátették azt is, hogy „az ÉKM és a vasúttársaság a kiürítési eljárások során nem csak a jogszabályok maradéktalan betartásával, hanem a lehető legnagyobb méltányossággal igyekszik eljárni, így a lehetőségeihez mérten segít a lakásbérlők számára alkalmas, alternatív bérleti, illetve lakhatási lehetőségek beazonosításában és biztosításában is”.

Az ügy legutóbbi fejleménye az volt, hogy január végén megjelent egy kormányhatározat a beruházással kapcsolatban.