Elkapták az embercsempész bandavezért

2024.02.15. 09:30
A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda nyomozói február elején fogtak el egy 49 éves, Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei lakost, akiről feltételezik, hogy egy összehangolt bűnbanda feje lehet. A banda illegális migránsokat szállított a magyar–szerb határtól a magyar–osztrák határig.

Összehangolt akcióban fogták el a múlt héten a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda nyomozói azt a 49 éves férfit, aki a gyanú szerint a főszervezője volt egy illegális migránsokat rendszeresen Ausztriába csempésző bandának. C. Balázst a bíróság letartóztatta – ismertette a police.hu.

A KR NNI Bűnügyi Szolgálat Nemzetközi Bűnözés Elleni Főosztály Illegális Migráció Elleni Osztályának az elmúlt napokban sikerült azonosítania egy embercsempész banda vezetőjét, akit 2024. február 6-án fogtak el

– áll a közleményben.

A 49 éves férfi és az általa vezetett szervezet úgy került a nyomozók látókörébe, hogy 2022 őszén Törökbálinton és Kiskunhalason tetten értek sofőröket, akik illegális migránsokat szállítottak. A nyomozók kihallgatták a sofőröket, majd további sofőröket is kézre kerítettek – összesen nyolc főt –, akik a járművek bérlését intézték. A gyanú szerint tizenegy szállítás köthető hozzájuk. A begyűjtött bizonyítékok alapján kiderült, hogy a nyolc férfinak ugyanaz lehet a főnöke.

Az adatok szerint a banda rétegezetten működött, a főszervező csak a középvezetőkkel tartotta a kapcsolatot, a sofőrökkel és bérlőkkel egyáltalán nem. A gyanú szerint C. Balázs volt a bűnszervezet feje, akik pénzért cserébe hazánkba illegálisan bejutott migránsok csapatait szállították ablaktalan kisbuszokban a magyarszerb határtól a magyarosztrák határig. 

Egy-egy buszba akár húsz embert is bezsúfoltak, míg a szállítási díj migránsonként akár több ezer euró is lehetett.

Mivel nem volt kizárható, hogy C. Balázs esetleg lőfegyverrel rendelkezik, ezért az NNI a Terrorelhárítási Központ (TEK) segítségét kérte a férfi letartóztatásához. 

Egy összehangolt akció keretén belül a férfit Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei otthonában elfogták és átadták a helyszínen tartózkodó Készenléti Rendőrség munkatársainak

– tudatja a közlemény.

A házkutatás során lefoglaltak több mobiltelefont is, amelyek tárgyi bizonyítékként szolgálnak az ügyben. A KR NNI nyomozói C. Balázst – elfogását követően – előállították, „embercsempészés bűntettével gyanúsították meg, és bűnügyi őrizetbe vették, majd kezdeményezték letartóztatását, amit a Budapest Környéki Törvényszék a múlt héten elrendelt”.

Az ügynek még sincs vége, a KR NNI vizsgálja, hogy a bandának még hányan és pontosan kik lehettek a tagjai.