Térkép, Galéria, Videó
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Fekete-Győr András elítélésével kapcsolatban Gulyás Gergely elmondta: ami történt, csak alátámasztja, amit Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője mondott korábban, hogy a jobboldalon a hibáknak van következménye, a baloldalon meg a súlyosabb bűnöknek sincs. A Momentumot a baloldal „alosztályának” nevezte, arról is beszélt, hogy nincs közmegegyezés a felelősségvállalásról.

  • Mikor választhatják meg az új államfőt? Gulyás Gergely elmondta: reméli, hogy két héten belül, de előbb február 26-án el kell fogadnia a parlamentnek Novák Katalin lemondását. 30 napon belül bármikor lehet választani új államfőt, és a megválasztást követő 8 napon belül lép hivatalba.

  • Mikor fogadhatja el a parlament az Orbán Viktor által bejelentett Alaptörvény-módosítást? Gulyás Gergely elmondta: a tavaszi ülésszakban.

  • Gulyás Gergely azzal kezdte a másfél órás időkeretű tájékoztatót, hogy a kormányülés nem adott volna okot Kormányinfó megtartására, mert nem konkrét döntések születtek, de Novák Katalin és Varga Judit lemondása után levonták a politikai következtetéseket. A kormány az elmúlt 14 évben egyedülállóan nagy hangsúlyt fektetett a családok támogatására és a gyermekek védelmére, bevezették a csokot, a babaváró támogatást, a falusi csokot, adókedvezményt és adómentességet is biztosítottak, megduplázták a bölcsődei férőhelyek számát, óvodafejlesztési programot indítottak, elfogadták Európa legszigorúbb gyermekvédelmi törvényét, külön pedofilnyilvántartást hoztak létre, és minden korábbinál szigorúbb családvédelmi törvényt fogadtak el, amelyet népszavazáson is megvédtek – a magyar baloldal ezeket nem támogatta, sőt, támadta – sorolta Gulyás Gergely.

    A miniszter hangsúlyozta, a családpolitikáért éppen Novák Katalin tette a legtöbbet 2014 után, ahogy Varga Juditnak is meghatározó szerepe volt a Btk. szigorításában. Gulyás Gergely szerint érthető, hogy a magyar társadalom jelentős része meglepetten és értetlenül állt a kegyelmi döntés előtt,

    ebben az ügyben az történt, aminek ilyenkor elkerülhetetlenül történnie kell. Példamutató módon vállalták a felelősséget, lemondtak, és visszavonultak közéleti megbízatásaiktól.

    Gulyás Gergely elmondta, hogy a kormány a jövőbe tekint, a kegyelmi ügy kirobbanása után Orbán Viktor Alaptörvény-módosítást nyújtott be, amely alapján nem lehet kegyelmet adni a kiskorúak elleni bűncselekmények elkövetőinek. A gyermekekkel foglalkozóknál tovább szigorodnak a kinevezési feltételek, áttekintik a gyermekvédelmi jogszabályok szigorításának lehetőségét is.

  • Balog Zoltán református püspök a kegyelmi üggyel kapcsolatban elismerte: „Másokkal egyetemben az én véleményemet is kikérték. Az előzetes vélemények, és a rá és életére vonatkozó információk alapján egyetértettem azzal, hogy kegyelmet kapjon. Tévedtem, és hibáztam. Akitől ezért bocsánatot kell kérnem, attól bocsánatot kértem és kérek. Döntést nem hoztam, a pedofília bűnének egyértelmű elutasítása számomra soha nem képezte vita tárgyát, és nem is fogja. A református egyházban ebben is egyek vagyunk.”

  • A kegyelmi ügy kirobbanása után Novák Katalin köztársasági elnök, valamint Varga Judit volt igazságügyi miniszter, országgyűlési képviselő, a Fidesz európai parlamenti listavezetői pozíciójának várományosa is lemondott. Arról, hogy ki lehet az új államfő itt, valamint itt írtunk.

  • Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, valamint Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő 14:30-kor áll az újságírók elé. Köszöntjük olvasóinkat!