Karsai Dániel még januárban kegyelmet kért Novák Katalintól

MG 3909
2024.02.16. 10:19
Karsai Dániel a közösségi oldalán fejtette ki, hogy még január elején azzal fordult Novák Katalin lemondott köztársasági elnökhöz, hogy adjon kegyelmet azoknak, akik olyanoknak segítenek az eltávozásban, akik gyógyíthatatlan, halálos betegségben szenvednek. A gyógyíthatatlan betegségben szenvedő alkotmányjogász hozzátette, hogy felvetését a következő államfőnek is be fogja nyújtani.

A gyógyíthatatlan betegségben szenvedő alkotmányjogász legutóbbi bejegyzésében a köztársasági elnöki kegyelem kérdését járja körbe. Karsai Dániel azt írta, számára a dolog pikantériáját az adja, hogy januárban pontosan ebben a témában kereste meg Novák Katalint.

Hozzátette, hogy az élet ismert okokból elmosta a dolgot, ugyanakkor a felvetése szerinte az élet végi döntésekkel kapcsolatban működőképes, ezért azt a következő köztársasági elnöknek is fel fogja vetni.

Az alkotmányjogász úgy véli, hogy a kezdeményezése a kegyelmezési jogkör „megtépázott reputációjának helyreállítására” is alkalmas lehet. Karsai Dániel úgy fogalmazott, hogy:

Azt javasoltam, hogy az (ex) köztársasági elnök asszony nyilvánosan vállalja, hogy kegyelemben részesíti azokat, akik olyanoknak segítenek az eltávozásban, akik gyógyíthatatlan, halálos betegségben szenvednek, és emiatt elviselhetetlen mértékű fizikai és mentális szenvedésnek vannak kitéve. Magyarul, az öngyilkosságban való közreműködés büntetőjogi következménye alól való mentesülést szerettem volna ezen a speciális úton elérni. Szigorúan olyan betegek és segítőik számára, akik elviselhetetlen mértékű és megoldhatatlan szenvedésnek vannak kitéve. 

Majd úgy folytatta, „hogy az elnöki kegyelmet még véletlenül se lehessen visszaélésszerűen alkalmazni, azt is javasoltam, hogy a köztársasági elnököt az ilyen kegyelmezési ügyekben egy bizottság segítse”.

„A bizottság tagjai lennének orvosok, pszichiáter, büntetőjogi szakértő. A lista folytatható és finomítható. Ez a bizottság állást foglalna a köztársasági elnök számára, hogy valóban indokolt volt az öngyilkosságban való közreműködés az érintett személy szenvedésének megszüntetésére, és arra az érintett akaratával egyezően került sor” – írta Karsai Dániel.

Mint megírtuk, a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) elutasította az ALS-betegségben szenvedő Karsai Dániel öccsének, Karsai Péternek a kezdeményezését, amely az eutanázia kérdését bocsátotta volna népszavazásra.

Az alkotmányjogász pár nappal később közölte, hogy „a Nemzeti Választási Bizottság álláspontja alkotmányjogi szempontból tarthatatlan”, ezért a Kúriához fordul.

Azóta kiderült, hogy Karsai Dániel nem tesz le az eutanáziával kapcsolatos népszavazási kezdeményezésről, és kérelmet ad be a Nemzeti Választási Bizottsághoz.