Varga Mihály köztársasági elnök lehet?

2024.02.16. 09:24
Varga Mihály beágyazottsága, a fegyelmezettsége, a lojalitása alapján elképzelhetetlen, hogy szembefordulna Orbán Viktorral, vagy akár csak a kárára építené magát, és még az ellenzék részéről is kevésbé támadható – fogalmazott Török Gábor politikai elemző, aki új köztársasági elnöknek a jelenlegi pénzügyminisztert tippeli.

Török Gábor politikai elemző hosszú interjút adott a 24.hu-nak. Ebben az alábbi megállapításokat tette:

  • a kegyelmi ügy annyira a szíve közepén találta el a Fidesz politikáját, hogy mindenképpen Novák Katalin lemondásához kellett vezetnie.
  • Szerinte még nem lehet megmondani, pontosan mekkora a Fidesz vesztesége, „még az is lehet, hogy támogatottsági adatokban nem is látszik meg azonnal, de azért ezek nagy cseppek a pohárban”. Török Gábor hozzátette: ha végiggondoljuk az elmúlt tizennégy év botrányait, akkor a kegyelmi ügy benne van a top háromban.
  • Kitért arra is, hogy egy többé-kevésbé szimmetrikus politikai rendszerben számítana, mit csinál az ellenzék: „volt egy magas labda, és nem ütöttek mellé.” Ugyanakkor most a Fidesz tud ártani magának, öngólokat rúgni.
  • Török Gábor szerint az ellenzék számára az a tanulság, hogy készen kell állni. „De továbbra is igaz, hogy az ellenzék olyan korlátok közé van beszorítva egy domináns pártrendszerben, hogy bármit tesz is, azzal önmagában nem tud eredményt elérni.”
  • Arra kérdésre, hogy a Fidesz az államfő és Varga Judit lemondásával lezárhatja a kegyelmi ügyet, Török Gábor leszögezte: abban az értelemben már szombaton vége lett, hogy nem jelent komoly veszélyt a politikai struktúrára.
  • Magyar Péter kijelentéseit úgy értékelte, hogy feltüzeli az ellenzéki nyilvánosságot, megerősít sok-sok ellenzéki szavazót. „Amit láttunk korábban is, mondjuk, Simicska Lajos vagy kicsiben Pesty László megszólalásai esetében.” Majd így: a kormánypárti szavazótábort nem tudja megbontani, bármilyen erős kilejtései vannak, legfeljebb „amortizálja”. Azonban Magyar Péter mondatai hozzájárulnak ahhoz, hogy ezek a belső ellentétek még mélyebbek legyenek.
  • Kiemelte, hogy sokkal jobb lett volna a Fidesznek, hogyha Balog Zoltán is lemond. „Abban is biztos vagyok, hogy a maradása nem a hatalomgyár vagy Orbán Viktor szándékai szerint, hanem azok ellenére, esetleg valamiféle kompromisszum eredményeként történt.”
  • „Ez kivégzés volt. Nem akarták tovább húzni az ügyet. Hogyha Novák Katalin lemond, és Varga Judit nem, akkor az ellenzék tovább ostromolta volna őt és rajta keresztül a kormányt és a Fideszt.”
  • Arra is kitértek, hogy Novák Katalin olyan ügyekben is véleményt nyilvánított, például a svéd NATO-csatlakozás kérdésében, amiben – ahogy fideszes források szerint – „nem osztottak neki lapot. Volt olyan belső kritika vele szemben, hogy túlságosan komolyan veszi magát, noha neki nem ez a szerepe.”
  • Talán az interjú legérdekesebb része, amikor Török Gábort arról kérdezik, hogy ki költözhet fel a Sándor-palotába. Szerinte Orbán Viktor megbízható, kockázatmentes jelöltet akar. Áder Jánoshoz hasonló jelöltet választ a miniszterelnök. Majd Török Gábor így fogalmaz:

Varga Mihályra tippelek, szerintem ő a legesélyesebb.

  • Szerinte az eredeti terv az lehetett, hogy jegybankelnök lesz a jelenlegi pénzügyminiszter, de Matolcsy György jelenlegi helyére könnyebben találnak majd embert.
  • „Ha most is így lesz, Orbán Viktor fejével gondolkodva szerintem Varga Mihály a tökéletes választás: ősfideszes, a közvélemény elfogadja, nem fűződnek a nevéhez botrányok. Ez csak tipp, nincs belső információm, de mivel 2021 decemberében – még jóval a bejelentés előtt – egy nagykövetség munkatársával kávézva arról beszélgettünk, hogy ki lehet a köztársaságielnök-jelölt, és végül Novák Katalinnál kötöttünk ki, megint megpróbáltam Orbán Viktor fejével gondolkodni, és a helyében Varga Mihályt jelölném” – fogalmazott Török Gábor, aki szerint Varga Mihály beágyazottsága, a fegyelmezettsége, a lojalitása alapján elképzelhetetlen, hogy szembefordulna Orbán Viktorral.