Vitézy Dávid: Nagyítóval kell keresni, mi jelentene itt valós újítást

2024.02.17. 11:26
Uniós pénzből újítaná fel Budapest a budai Vár tövében lévő Clark Ádám teret, erről Karácsony Gergely számolt be szombaton. A főpolgármester posztjára hamar megérkezett a válasz, Vitézy Dávid ugyanis részletesen elemezte az ismertetett terveket.

Újabb Budapestet és annak fejlesztését érintő kérdésben nyilvánult meg Vitézy Dávid korábbi közlekedési államtitkár, aki Karácsony Gergely főpolgármester szombat délelőtti posztjára reagált legújabb bejegyzésében.

Karácsony Gergely posztjában arról ír, hogy élhetőbbé és barátságosabbá válhat a jövőben a fővárosi Clark Ádám tér. Ezzel kapcsolatban a főpolgármester megjegyzi, hogy az elmúlt években több fejlesztés, így a Lánchíd felújítása is lehetőséget teremtett arra, hogy a tér új szerepet kapjon.

A felújítás után nagyobb terület juthat majd a gyalogosoknak, jelentősen több lehet a zöldfelület, és a kerékpározás feltételei is javulhatnak majd

– tette hozzá Karácsony Gergely a Facebookon.

Mint írja, a téren megmaradna az általa ikonikusnak nevezett körforgalom, viszont kisebb lenne a jelenleginél, a közepén ráadásul egy növényágyást alakítanának ki, ami a Mátyás-templom rózsaablakát idézné.

Karácsony Gergely azt is hozzáfűzte, hogy a Clark Ádám tér felújítása a tervek szerint az Európai Unió társfinanszírozásával, illetve a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz keretében valósulhat meg.

Vitézy Dávid negyven évvel ezelőtti állapotokról ír

Karácsony Gergely posztjára Vitézy Dávid közlekedési szakember, korábbi államtitkár is reagált közösségi oldalán. Ebben azt írta, hogy Budapest nagy közlekedési csomópontjaiban gyakran negyven évvel ezelőtti állapotok uralkodnak.

Példaként említette a lerobbant közterületeket, az ezeréves pocsolyákat, az Örs vezér terétől a Boráros térig hiányzó akadálymentesítést, valamint a régóta várt lifteket és mozgólépcsőket.

A Mexikói úttól az Ecseri útig a vonzó közösségi közlekedéshez, a kényelmes átszállásokhoz méltatlan épített környezet. Voltak előrelépések az elmúlt évtizedekben néhány helyszínen, de rengeteg a teendő a külső kerületek nagyobb közlekedési csomópontjai körül. Karácsony Gergely főpolgármester mai bejelentése szerint ennek ellenére a Clark Ádám téren, a körforgalom felújítására költené az uniós forrásokat a Főváros. A terveken nagyítóval kell keresni, mi jelentene itt valós újítást

– fogalmazott Vitézy Dávid, aki önmagában is tévesnek tartja a koncepciót, mivel az álláspontja szerint őrizgeti a Lánchíd forgalomcsillapítása nyomán teljesen idejétmúlt forgalmi rendet, emellett a buszközlekedés szükséges gyorsítását sem segíti.

 A szakember azt is megjegyezte, hogy ezer fontosabb teendő lenne Budapesten, mint a turisták által kedvelt, a Sikló melletti tér felújítása. Éppen ezért azt javasolja a Fővárosnak, hogy a rendelkezésre álló uniós pénzeket ne itt költse el.

Vitézy Dávid azt is megjegyezte, hogy Budapest többsége a körúton kívül él, így a Clark Ádám tér felújítása szerinte nincs ott a főváros száz legfontosabb közterületi problémája között.

Jó példa Baranyi Krisztina polgármester terve az Ecseri úti metróállomás környezetének felújítására, amit a ferencvárosi képviselő-testület a kerület költségvetéséből nem akart kifizetni, és leszavazott – költsük inkább ilyen beruházásokra az uniós forrásokat

– javasolta a volt államtitkár.

Vitézy Dávid bejegyzése végén arról is írt, hogy ha a kormány minden Budapestre szánt hazai költségvetési forrást a budai Várra költ, akkor szerinte a fővárosnak járó uniós pénzt nem itt kellene elkölteni, hanem ott, ahol a legtöbb budapesti ember él és dolgozik.