Orbán Viktor először szólal meg nyilvánosan Novák Katalin lemondása óta

2024.02.17. 07:00
Orbán Viktor miniszterelnök szombaton, 15 órától tartja szokásos évértékelő beszédét a Várkert Bazárban, ami már a 25. lesz.

A Novák Katalin köztársasági elnök, valamint Varga Judit volt igazságügyi miniszter, országgyűlési képviselő, leendő EP-listavezető lemondásához vezető kegyelmi ügy kirobbanása óta Orbán Viktor nem kommentálta a kialakult helyzetet.

A kormányfő még az államfő lemondása előtt jelentette be, hogy a botrány apropóján Alaptörvény-módosítást kezdeményez. A miniszterelnök akkor úgy fogalmazott, hogy „kialakult egy vita az elnöki kegyelem jogköréről, de nem jogászkodni kell, hanem tiszta helyzetet teremteni egy világos, egyértelmű döntéssel. Van öt gyermekem és hat unokám, ha valakik hozzányúlnának, az első gondolatom, hogy félbe kell őket hasítani vagy miszlikbe vágni”.

A miniszterelnök javaslata értelmében a jövőben kiskorú gyermekek sérelmére elkövetett bűncselekmények esetén nem kaphatnának elnöki kegyelmet az elkövetők.

Az Indexet sem engedik be

Az Index nem képviseltetheti magát újságíróval vagy fotóssal Orbán Viktor hétvégi évértékelő beszédén. A hivatalos indoklás szerint nincs elég hely.

A 24.hu szerint ők, valamint a Telex, az ATV, az RTL, a Blikk és a Szabad Európa is hasonlóan jártak, a 444.hu pedig azt közölte, hogy meghívó hiányában meg sem tudták kísérelni a regisztrációt.

Több külföldi hírügynökségnek is visszadobták a regisztrációs kérelmét, ezek közé tartozik az AP, az AFP, a Reuters, a Bloomberg és a Hszinhua is.

Orbán Viktor 2023-ban bejelentést tett

Orbán Viktor a 2023-ban elhangzott évértékelő beszédében több témát is érintett:

  • a helyzetet komolynak, de nem reménytelennek, sőt: reménykeltőnek minősítette,
  • bejelentette a vármegye és a havi országbérlet bevezetését,
  • úgy vélte, hogy Európa a háborúba sodródás perceit éli,
  • 2023-at a rendszerváltás óta eltelt időszak legveszélyesebb évének nevezte, 2022-t pedig a legnehezebbnek,
  • azt ígérte, hogy annyi pénzt biztosítanak, amennyit a vidék még a monarchia idején sem látott.

A tavalyi évértékelőről itt számoltunk be részletesen. Orbán Viktor szombat délutáni beszédét élőben követheti az Indexen.