Fontos pozíciót kapott Karácsony Gergely bizalmi embere

2024.02.18. 11:15
A Párbeszéd – Zöldek társelnökeként folytatja politikai karrierjét Karácsony Gergely főpolgármester kampányszóvivője. Barabás Richárd a párt vasárnapi bejelentő eseményén azzal zárta szavait, hogy vitára hívja Ungár Pétert, az LMP társelnökét.

A 36 éves, debreceni születésű Barabás Richárd a Párbeszéd – Zöldek társelnökeként tevékenykedik tovább a politikai közösségében. Ezzel Szabó Rebeka és Szabó Tímea társelnökökhöz csatlakozik, utóbbi a párt ügyvezető társelnöke is egyben, aki az operatív irányítást Barabással kiegészülve viszi tovább. A mostani változások kézzelfogható előzménye, hogy Tordai Bence visszatérése a frakció élére magával vonta a távozást a társelnöki pozíciójából.

Karácsony Gergely főpolgármester (j) Barabás Richárd, a Párbeszéd szóvivője, Újbuda alpolgármestere társaságában a budapesti kampányindító rendezvényen az Eötvös10 Művelődési Házban 2024. február 10-én
Karácsony Gergely főpolgármester (j) Barabás Richárd, a Párbeszéd szóvivője, Újbuda alpolgármestere társaságában a budapesti kampányindító rendezvényen az Eötvös10 Művelődési Házban 2024. február 10-én
Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

A 2019-es önkormányzati választások óta Újbuda alpolgármestere eredetileg színészként végzett, később a nemzetközi kapcsolatok terén előbb szakértői, majd okleveles elemzői képesítést szerzett.

Tudom, milyen hidat foglalni. A Sándor-palota erkélyén akciózni. A köztársaságért tüntetni. De azt is tudom, milyen a strasbourgi Európai Parlament egy konferenciáján előadni. Tudom milyen Kínában tárgyalni vagy éppen a háború sújtotta Ukrajnában kárpátaljai honfitársainkon segíteni. Tudom, mit jelent az emberekért dolgozni

– mondta Barabás Richárd, aki először szólalt meg a párt társelnökeként.

Nyitott, progresszív zöldpolitika

„Őszintén hiszek az emberek erejében, a közös erőnkben. Őszintén hiszem, hogy egyikünk sem gondolja azt, hogy a közéletnek kizárólag a rezsim állandó kritikájában kell kimerülnie. A mi generációnk dinamikus, lendületes, kíváncsi, ambiciózus, empatikus. Tisztában vagyunk azzal, hogy rendszerszintű változásokra van szükség, és hiszünk abban, hogy ez egy nyitott, progresszív zöldpolitikával belátható időn belül lehetséges. Meg akarok teremteni egy emberekre és közösségekre, demokráciára és zöldalapvetésekre épülő politikát. Ennek a rendszerváltásnak az élharcosa akarok lenni” – tette hozzá a politikus, aki a Párbeszéd – Zöldek alapítója, aktivistája, szóvivője, önkormányzati képviselője, a párt ifjúsági szervezetének vezetője, illetve Karácsony Gergely kampányszóvivője.

A kulturális városfejlesztéssel és a mesterséges intelligenciával is kiemelten foglalkozó Barabás Richárd a folytatásban nyíltan kritizálta az Orbán-kormányt, kitérve a lemondott államfő és a kegyelmi ügy kapcsán arra, hogy „a köztársasági elnök nem az országot, hanem a hatalmi elitet képviseli”, olyan országról beszélt, ahol „a legfelső politikai körhöz tartozó családok uralnak mindent.”

Felidézte, hogy melegként, coming outolt politikusként pontosan tudja, milyen érzés frusztrációkkal, szégyennel és bizonytalansággal felnőni, éppen ezért „nemcsak a legprogresszívebb támogatója, hanem a hangja is kíván lenni annak az 500 ezer magyarnak, aki az LMBTQ-közösség tagja”.

Vitára hívta Ungár Pétert

Cselekvésre buzdítva, egy igazságos, szolidáris, zöld és nyitott Magyarország építéséről beszélt. A Párbeszéd – Zöldeket a köztársaság érdekeit képviselő demokratikus ellenzékként azonosította, amely az országot „a morálisan és politikailag helyes útra visszakormányozni képes közösség”. Barabás Richárd végül vitára hívta Ungár Pétert, az LMP társelnökét.

Lépését azzal indokolta, hogy a zöldpolitika nem jelentheti azt, hogy a „környezetszennyező fideszes bűnbanda államtitkárát” kell indítani Budapesten,

mint ahogy azt sem, hogy „Közép-Európa egyetlen zöld-főpolgármesterét a propaganda módszereivel kell támadni”, a hatalmat „hajmeresztő állításokkal segítő” köztársasági elnök ajánlásáról nem beszélve. A társelnök szavai szerint ebben nincs semmi zöld, ez csak „a rothadó narancsra készülő fügefalevél”.