18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

Nem véletlen, hogy egyre több nő öli meg újszülött gyermekét

2024.02.19. 07:19
Az elmúlt két hétben több olyan eset is történt, hogy a nők megölték újszülött gyermekeiket. Az RTL-nek nyilatkozó szakemberek szerint ennek egyik oka, hogy a pedagógusok és a családsegítők túlterheltek, de az is probléma, hogy az iskolákban nincs az életkornak megfelelő szexuális nevelés.

Amint arról beszámoltunk, egy udvari vécéből mentettek ki egy újszülött kisfiút a tűzoltók csütörtök este a Jász-Nagykun-Szolnok vármegyei Kisújszálláson. A csecsemő a vécébe esett, miután a nő életet adott neki.

Később kiderült, hogy a 45 éves asszony nem tudott a terhességéről, és csak az utolsó napokban panaszkodott arról, hogy görcsös fájdalmai vannak. Családtagjainak sírva mondta el, hogy szült. A kisfiú több mint fél órán át volt az udvari gödörben. Jelenleg kórházban ápolják. A rendőrség emberölés kísérlete miatt indított nyomozást. Az elmúlt két hétben több olyan eset is történt, hogy a nők megölték újszülött gyermekeiket.

Rendszerszintű probléma

Január végén egy józsefvárosi társasház világítóudvarában találtak rá egy újszülött holttestére. A csecsemő tavaly december óta heverhetett ott, miután – a gyanú szerint – az édesanyja kidobta az ablakon. Szintén január végén egy 15 éves lány egy pécsi ingatlanban titokban szülte meg a gyermekét. A gyanú szerint az újszülött halálát idegenkezűség okozta, mivel a nyomozás adatai szerint a csecsemő még élt, amikor világra hozták. A lány jelenleg javítóintézetben van. 

Az Igazgyöngy Alapítvány vezetője szerint nem véletlen, hogy egyre több ilyen eset van. 

L. Ritók Nóra az RTL Híradónak úgy nyilatkozott: „Ez egy hosszú folyamat, hogy eljutottunk idáig, és hogy ezek a jelenségek megszaporodtak.” Ennek egyik oka szerinte, hogy a pedagógusok és a családsegítők is túlterheltek. 

Nincsenek meg ezek a szakemberek azokban az iskolákban, ahol mondjuk a kockázata egy-egy ilyen esetnek nagyobb. Nincs meg a személyi háttere. Ami van, az csak a védelembevétellel, a veszélyeztetett gyermekkel foglalkozik, nincs rálátása a többire, és nincs kapacitása sem. Itt állami felelősség van, rendszerszintű felelősség van

– mondta a szakember, aki szerint ma Magyarországon az oktatási és a szociális rendszer nem az okokat kezeli, hanem a következményeket bünteti.

Hogy juthat egy fiatal nő vagy egy gyermek olyan helyzetbe, hogy ennyire magára marad? Milyenek azok a családok, ahol nem vesznek észre egy ilyen történetet? Milyen az a települési közösség, az a szociális ellátórendszer vagy iskola, ahol ez nem tűnik föl? 

– tette fel a kérdéseket L. Ritók Nóra.

Nem csak a hátrányos helyzetben lévőket érinti ez a probléma

Jámbor Eszter szexuális edukációval foglalkozó kommunikációs szakember szerint azonban ez nem csak a hátrányos helyzetben lévők problémája, tőle ugyanis rendszeresen kérnek segítséget közösségi oldalán olyanok is, akik rendezett körülmények között élnek.

Nagyjából minden második fiatal leveléből kiderül, hogy nincs kivel megbeszélje, nincs egy szülő, egy tanár, egy kortárs barát, mert ez annyira ciki vagy tabutéma

– nyilatkozta Jámbor Eszter, aki szerint az egyik legfőbb probléma, hogy az iskolákban nincs az életkornak megfelelő szexuális nevelés. Ez olyan tudást ad testileg, lelkileg, ami alapján felelős döntéseket tud hozni magáról egy fiatal.

Hozzátette: a számok és a kutatások is mutatják, hogy azokban az országokban – például Hollandiában –, ahol életkornak megfelelő szexuális nevelés van, ott a legkevesebb a világon az abortuszok és a nemi betegségek száma.

Van kihez fordulni

Ha önt vagy ismerősét erőszak éri a kapcsolatában, vagy ha valakiről úgy véli, emberkereskedelem áldozata lett, akkor hívja az Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálatot a belföldről ingyenes 06-80-20-55-20-as számon vagy a nap 24 órájában ingyenesen hívható Áldozatsegítő Vonalat a 06-80-225-225-ös számon.

Személyesen az önhöz legközelebbi Áldozatsegítő Központban kérhet segítséget, az Áldozatsegítő Központok címlistája itt található: http://vansegitseg.im.gov.hu

A NANE Egyesület bántalmazott nőknek és gyermekeknek fenntartott segélyvonala szerda kivételével minden hétköznap 18 és 22 óra között ingyenesen hívható a 06-80-505-101-es telefonszámon.