Koncepciós eljárás, ellehetetlenítési kísérlet – reagáltak a pártok az ÁSZ-jelentésre

2024.02.20. 17:10
Sorra érkeznek az ellenzéki pártok reakciói az Állami Számvevőszék kedden közzétett részjelentésére. Abban nagy az egyetértés, hogy a büntetést szándékosan a választások elé időzítették, az MSZP ugyanakkor úgy látja: ezt a fajta ellehetetlenítési kísérletet el is lehetett volna kerülni.

Mint arról korábban beszámoltunk: az Állami Számvevőszék közzétette részjelentését a 2022-ben közös listán induló hat párt kampánypénzeinek ellenőrzéséről. Az ÁSZ a Fidesz kampányköltéseit szabályszerűnek látta, míg az ellenzéki összefogásnál szabálytalanságokat talált.

Ahogyan arra számítani lehetett, a büntetés megfizetésére kötelezett pártok a 267 oldalas részjelentést nem hagyták szó nélkül, Donáth Anna, a Momentum elnöke Facebook-oldalán azt írta:

Újabb, 520 millió forintos bírságot szabott ki az állampárt ökle, az Állami Számvevőszék az ellenzéki pártokra, köztük a Momentumra. Ez már a második súlyos bírság idén, elegánsan az önkormányzati és európai parlamenti választások elé időzítve. Indokaik ismét nevetségesek, koncepciós eljárás részeként próbálják ellehetetleníteni ellenfeleiket

– fogalmazott a politikus, aki szerint nem nehéz észrevenni az összefüggést az újabb brutális büntetés és a kormányoldal pedofilbotránya között.

Felidézte, hogy a Momentum három tüntetést is szervezett Novák Katalin, Varga Judit, majd lemondásuk után Orbán Viktor és Rogán Antal ellen.

„Február 9-én sokezres tömeg követelte tüntetésünkön az államfő lemondását, másnapi megmozdulásunk előtt pár perccel pedig mind Novák, mind Varga távoztak a közéletből. 10 nap múlva jött az értesítés a súlyos bírságról” – összegezte Donáth Anna, majd kitért arra: „a Momentum nem gazdálkodik ellopott közpénzszázmilliárdokból, mint a kormányoldal”, ehelyett a törvényes állami támogatásból, a tagdíjaikból és a támogatóik adományaiból küzdenek a rendszer ellen.

„Ezért próbálnak így elhallgattatni minket. Üzenem nekik: a Momentum 2018-ig nulla, 2018 és 2022 között pedig minimális állami támogatásból politizált. Akkor sem ijedtünk meg a feladattól, most sem fogunk” – zárta sorait.

Az MSZP bírósághoz fordul

„Az ÁSZ megállapításait nem ismerjük el, bírósági úton igyekszünk elégtételt szerezni az igazságnak” – erről az MSZP írt közleményben.

A párt álláspontja szerint egyértelműen politikai irányultságot mutat az ÁSZ döntése, az ilyen rövid idővel a választások előtt az ellenzéki pártok ellehetetlenítéséről szól.

„Ha az ellenzéki pártok együtt indulnának a választásokon, ahogy azt az MSZP javasolja, akkor az ilyen ellehetetlenítési kísérletek sikertelenek lehetnének” – fogalmaztak.

A DK reakciója az ÁSZ-bírságra

„A Demokratikus Koalíció nem kért, nem kapott és nem használt fel külföldről származó pénzügyi támogatást, ennek ellenére végeredményben közel 90 millió forintos ÁSZ-bírságra számíthatunk” – kezdte közleményét a DK, amely szerint „teljesen nyilvánvaló, hogy az Orbán-rendszer ökleként eljáró Állami Számvevőszék” célja az elhallgattatás volt.

Ez nem fog sikerülni, Magyarország legnagyobb ellenzéki közösségét nem lehet elhallgattatni, más fából faragtak minket

– írta párt, hozzátéve, hogy minden lehetséges jogi lépést megtesznek, első körben felszólítják a Magyar Államkincstárt, hogy ne hajtsák végre az ÁSZ kérését, máskülönben pert indítanak ellenük.