Romos állapotú budapesti kórházon adna túl az állam

D MTZ20110222036
2024.02.20. 10:25
Magánegészségügyi szolgáltató láthat leginkább fantáziát a szebb napokat látott újpesti Árpád Kórházban, amelyet a tavaly nyári sikertelen próbálkozás után újra árverésre bocsátanak. A megkérdezett szakértő szektoron kívüli befektető színre lépését is elképzelhetőnek tartja, elvégre csaknem 10 ezer négyzetméteres belterületi telek nem minden fán terem 1,5 milliárd forint alatt, azon kereskedelmi és lakóingatlan-fejlesztés is elképzelhető.

A jelenlegi legnagyobb összegű tétel 1,44 milliárd forinttal az újpesti Árpád Kórház a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. elektronikus árverési platformján – vette észre az Index. A romos állapotú egészségügyi intézményen nem először próbál meg túladni az állam, tavaly nyáron már volt egy sikertelen erre irányuló kísérlet. Amikor nyolc hónappal ezelőtt asztalra került a téma – június 15-től lehetett licitálni – az újpesti önkormányzatnál arról beszéltek, hogy az állam a tudtuk nélkül lépett.

Kiemelték, hogy Újpest önálló városként, a lélekszámát tekintve még ma is Magyarország 13. legnagyobb települése lenne. „Így természetesen hatalmas érvágás egy fontos egészségügyi intézmény elvesztése. Hajdan hét nagyobb méretű egészségügyi centrum működött, 2023-ra az Újpesti Szakorvosi Rendelőintézet mellett csupán a Károlyi Sándor Kórház két rehabilitációs célú telephelye maradt kerületünkben” – állt az akkori sajtóválaszban.

Dobra vert szellemkórház

Nos, a biztosíték összege több mint 360 millió forint, ez pedig alaposan leszűkíti a potenciális befektetők körét. Csütörtökig lehet megfizetni a biztosíték összegét, ennek mentén a licitet a jövő hétre, február 27–29-re időzítették. A kikiáltási ár egészen pontosan 1 446 530 000 forint, a licitlépcső pedig 2 millió forint. A teljes közmű-ellátottságú belterületi ingatlan (Árpád út 124–132.) 9421 négyzetméteren terül el. Az MNV-s árverési tétel adatlapján az olvasható, hogy az ingatlan két utcafronttal rendelkezik, szabálytalan alakú, kerített, részben szilárd felszínű sík terület.

Az ingatlan összesen nyolc darab felépítményt tartalmaz, amelyek utcafronton, oldalhatáron, illetve szabadon álló elhelyezkedésű épületek, korábban az Árpád Kórház részeiként üzemeltek. A felépítmények hagyományos technológiával épültek, téglaszerkezetűek, együttes alapterületük meghaladja az 5800 négyzetmétert, használaton kívüliek, műszaki és esztétikai állapotuk közel azonos, felújítandó-gyenge.

Önmagában az ingatlan mérete, ára és az állapota meghatározza, hogy kevés vásárló képes előteremteni egy ilyen volumenű projekthez szükséges finanszírozást

– állapította meg lapunknak Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője. Kifejtette, hogy bár átfogó rekonstrukció vár az új tulajdonosra, szóba jöhet a beruházás végeredményeként magánegészségügyi szolgáltató színre lépése, elvégre funkcionálisan az épületegyüttes eredetileg is azzal a céllal lett kialakítva, hogy kórházként működjön. Igaz, az intézmény bő egy évtizede, 2013-ban bezárt, azóta pedig az idő vasfoga nem kegyelmezett neki.

Ám a szakember szerint a terület attól is önmagában érdekes lehet befektetési szempontból, hogy kedvezőnek mondható lokációban érhető el nagy alapterület, szinte telekáron.

Attól azonban nem tekinthetünk el, hogy ha valaki egészen mást akar, annak önmagában a szerkezetre visszabontás százmilliárdos tétel. Balogh László szerint reális alternatíva lehet kereskedelmi vagy lakóingatlan-fejlesztés is, az pedig nem ritka egy milliárdos tételt képviselő állami ingatlannál, hogy több eredménytelen kör után lesz vevő, s történik meg az átadás-átvétel. Példaként felhozta a II. kerületi Lipótmezőt, az egykori elmegyógyintézet területét, ahol egészen a 2007-es bezárásáig az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet működött.

(Borítókép: Egy busz halad el az Árpád Kórház Árpád úti telephelyének épülete előtt 2011. február 22-én. Fotó: Máthé Zoltán / MTI)