„Csak a félelemkeltés a célja” – Iványi Gábor megszólalt az ellenük zajló eljárásról

2024.02.20. 20:53
Miután kedd reggel a NAV nyomozói ismét házkutatást tartottak a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség központját és gazdasági hivatalát vezető Ónodi István lelkésznél, kiderült, hogy délután az egyik dunaújvárosi intézményük vezetőjét is elvitték. Eközben Iványi Gábor, a MET elnöke is nyilatkozott az ügyről.

Mint megírtuk, kedd reggel háromórás házkutatás után a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) nyomozói bilincsben elvitték a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség (MET) és intézményei gazdasági hivatalának vezetőjét. Ónodi István lelkészt Békéscsabára vitték, és ellene „gazdasági bűncselekmény megalapozott gyanúja” miatt indítottak eljárást.

Iványi Gábor a MET elnöke a Népszavának elmondta, hogy a lelkészt 72 órás őrizetben tartják,

és azt is elárulta, hogy Kurina Laurát, egy dunaújvárosi intézmény vezetőjét is kihallgatták kedden kora délután.

A vezető lelkész szerint „ezeknek a házkutatásoknak semmi értelme, hiszem szinte napra pontosan 2 évvel ezelőtt a NAV fegyveresei ellepték az egyház központját és gazdasági hivatalát, és válogatás nélkül minden adathordozót és hivatalos iratot elkoboztak, amiket azóta sem kaptunk vissza, továbbra is ott van nálunk, de az eljárásról azóta semmilyen információt nem kaptunk”.

Ebből jól látszik, hogy a mostani intézkedésnek csak a félelemkeltés a célja

– tette hozzá Iványi Gábor.

Úgy véli, „nyilvánvaló, hogy Orbán Viktor a saját felelősségéről igyekszik elterelni a figyelmet, hiszen senki nem hiszi el neki, hogy nem tudott az elnöki kegyelemről”.

Most már Balog Zoltán és a református egyház szerepe is egyre nyilvánvalóbb, ezért ismét kreálnak egy olyan ügyet, ami csökkentheti ennek a botránynak az élét

– fogalmazott a vezető lelkész.

Kurina Laurával kapcsolatban Iványi elmondta, hogy az iskolaigazgatót a házkutatás után Székesfehérvárra vitték kihallgatni, majd később elengedték.