A kommunista utcanevek lecserélését kérik Toroczkai Lászlóék

2024.02.20. 21:34
A Mi Hazánk ifjúsági szervezete „Odakint most kommunisták járnak!” címen hirdetett kezdeményezést, amelyben a kommunista utcaelnevezések lecserélését kérik. Binder Csaba, a Mi Hazánk Ifjainak elnöke szerint a vörös terrorhoz köthető nevekkel az önkormányzatok törvénysértést követnek el.

A Mi Hazánk Ifjai elnöke szerint „a fideszes és a balliberális vezetésű önkormányzatok is permanens törvénysértést követnek el akkor, amikor megtűrik a településükön″ a kommunista utcaneveket. Megjegyezték, hogy egy régóta húzódó ügynek a végére kellene pontot tenni.

Közleményükben kiemelték, hogy a Kommunizmus Áldozatainak Emléknapjához közeledve figyelemfelhívó akciót indítanak a kommunista utcanevek átnevezésére. Az ügyben országszerte hivatalos kérvénnyel fordulnak az érintett önkormányzatokhoz.

A párt közleményében idézte fel, hogy a helyi önkormányzatokról szóló törvény 14. szakasza kimondja, hogy 20. századi önkényuralmi rendszerekhez kapcsolódó személyekről, kifejezésekről, szervezetekről semmilyen közterületet nem lehet elnevezni. Úgy látják, hogy ahol továbbra is Leninről, Marxról, Ságváriról, Frankel Leóról, vagy a Tanácsköztársaságról elnevezett utcák vannak, ott az önkormányzatok megszegik a jogszabályt.

Hozzátették, hogy ezekkel az utcanevekkel nemcsak a kommunizmus áldozatainak emlékét nem tisztelik, de az ott lakókat is megsértik.

Ifjúsági szervezetünk szerint a kommunista utcanevek helyett olyan magyar hősökre kellene megemlékezni, akik példaképek lehetnek a fiatal generációk számára. Példaként javasolták az 56-os pesti srácokat, akik középiskolásokként, egyetemistákként vették fel a harcot az őket elnyomó vörös diktatúra ellen egy szabad Magyarországért.