18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

Három kislányt is molesztált egy hajdúdorogi pap, szexuális erőszak miatt emeltek vádat ellene

DVAST20230223007
2024.02.20. 12:04
A Debreceni Járásbíróság vádat emelt azzal a görögkatolikus pappal szemben, akit tavaly három kislány is szexuális erőszakkal vádolt. A Hajdúdorogi Főegyházmegye először koholt vádakra hivatkozva védte áldozópapját, most viszont már ők is elhatárolódnak. A vád szexuális erőszak.

Még tavaly májusban robbant ki az a botrány, amelynek keretében a Hajdúdorogi Főegyházmegye egy papját, nevezetesen Sz. atyát azzal vádolta meg három fiatalkorú lány, hogy fogdosta őket, és belenyúlt a bugyijukba. Az első lány felszólalása után csak áthelyezték a papot egy rögtönzött belső vizsgálat után, és lezárták a nyomozást – Kocsis Fülöp metropolita is felszólalt Sz. érdekében, miszerint a vádak csak koholtak –, a másodiknál, az új helyen viszont már belső vizsgálatot is indítottak, majd a harmadik lány feltűnése után bűnügyi felügyelet alá helyezték a feltételezett elkövetőt szexuális erőszak megalapozott gyanúja miatt. Ennek helyszínéül Máriapócsot jelölte ki a főegyházmegye. Sz. atya ellen most vádat emelt a Debreceni Járásbíróság.

A nyomozással párhuzamosan az egyház belső vizsgálatot is indított, amelynek során fokozatosan vonták meg Sz. atyától a hivatalos feladatait:

  • 2023. június 21-i hatállyal eltiltották a nyilvános szertartások végzésétől;
  • 2023. július 1-i hatállyal felmentették az Álmosd, Kokad és Bagaméri Görögkatolikus Parókia parókusi, valamint a Szent Damján Házi Segítségnyújtó Szolgálat lelki vezetői beosztásából;
  • ugyanezen intézkedés keretében – ugyanezzel a hatállyal szolgálaton kívül helyezte, majd
  • október 26-i hatállyal minden papi tevékenységtől eltiltotta – erről az egyház honlapján jelent meg nyilvános értesítés.

Ezután Kocsis Fülöp metropolita kezdeményezésére decemberben Máriapócsról is eltávolították a gyanúsított papot. „Az egyházi vizsgálat folyamatáról és eredményeiről a Hittani Dikasztérium az előírásoknak megfelelően értesítést kapott, illetve a Főegyházmegye a Dikasztérium utasításai szerint jár el” – írja a közlemény.

A Hajdúdorogi Metropolita Egyház – amely az első lány felszólalása utáni nyomozásban még koholt vádaknak nevezte a kislány állításait, és a nyomozáskor csak papokat kérdeztek meg, a családokat nem – felajánlotta segítségét az áldozatoknak és azok családjának. 

Megrendülten állunk az eset előtt, és várjuk az ügyet lezáró végső bírósági eredményt, hiszen ez fogja Sz. atya további sorsát meghatározni

– áll közleményükben. Azzal zárják, hogy teljesen elfogadhatatlannak tartanak mindenféle, gyermekkel kapcsolatos visszaélést, és az egyházban eddig sem volt és ezután sem lesz helye gyermekbántalmazásnak. Az ügyet a 444 robbantotta ki tavaly áprilisban.

A gyermekek bántalmazása ellen és az áldozatokért éppen múlt pénteken tüntetett több mint 150 ezer ember a Hősök terén, miután Novák Katalin volt köztársasági elnök kegyelmet adott egy pedofíliát eltussolni igyekvő elítéltnek.

Van kihez fordulni

Ha önt vagy ismerősét erőszak éri a kapcsolatában, vagy ha valakiről úgy véli, emberkereskedelem áldozata lett, akkor hívja az Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálatot a belföldről ingyenes 06-80-20-55-20-as számon vagy a nap 24 órájában ingyenesen hívható Áldozatsegítő Vonalat a 06-80-225-225-ös számon.

Személyesen az önhöz legközelebbi Áldozatsegítő Központban kérhet segítséget, az Áldozatsegítő Központok címlistája itt található: http://vansegitseg.im.gov.hu

A NANE Egyesület bántalmazott nőknek és gyermekeknek fenntartott segélyvonala szerda kivételével minden hétköznap 18 és 22 óra között ingyenesen hívható a 06-80-505-101-es telefonszámon.

(Borítókép: Kocsis Fülöp, a Hajdúdorogi Főegyházmegye érsek-metropolitája beszédet mond a Hajdúdorogi Főegyházmegye fenntartásában működő Szent István Görögkatolikus Gyermekvédelmi Központ új székhelyének átadóünnepségén Székesfehérváron 2023. február 23-án. Fotó: Vasvári Tamás / MTI)