Ungár Péter: Az ellenzéki pártok többsége kudarcot ajánl a választóknak, mi alternatívát

2024.02.20. 13:17
Az LMP frakcióvezetője és társelnöke úgy véli, az ellenzéki pártok közül van, aki következetlenül viselkedik, amikor nem vesz részt a köztársasági elnök jelölésének parlamenti folyamatában, és úgy gondolja, egyedül az LMP ajánl hiteles köztársaságielnök-jelöltet.

Ungár Péter úgy gondolja, hogy egyedül az LMP ajánl valódi alternatívát – ráadásul jobb köztársaságielnök-jelöltet, mint a Fidesz – az ellenzéki pártok közül.

Mi, LMP-sek abban látjuk a feladatunkat, hogy jobb jelöltet ajánljunk az Országgyűlésnek, mint a Fidesz. Ezért is javasoljuk dr. Hack Péter megválasztását, akiről így látatlanban ki tudom jelenteni, hogy jobb őre lenne az alkotmányos működésnek, mint a Fidesz jelöltje

– írta az LMP frakcióvezetője és társelnöke a Facebook-oldalán.

Ungár Péter a bejegyzésében arra kérte azokat, akik nem értenek velük egyet, hogy annak az „ordító következetlenségnek” azért ne dőljenek be, hogy valakik kedden bojkottálnak, szerdán interpellációt nyújtanak be, bizottsági elnöki tisztségeket adnak – amit szintén a fideszes többség választott meg –, közben pedig „néha-néha kivonulnak” a parlamenti ülésről. 

Az LMP társelnöke úgy látja, hogy az ellenzéki pártok többsége csak kudarcot ajánl a választóknak, míg az LMP alternatívát, Hack Péter jogtudós, egyetemi oktató személyében. Ungár szerint fontos, hogy a közvetlen elnökválasztáson olyan jelöltet állítsanak, aki nem egy adott párthoz lojális, mert úgy véli, a jelenlegi botrányhoz is ez vezetett. 

Novák Katalin február 10-én mondott le a köztársasági elnöki posztról a kegyelmi ügyben hozott döntése miatt. Az ellenzéki pártok a közvetlen államfőválasztás mellett érvelnek, Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője szerint akkor lennének hitelesek, ha ez 2010 előtt is eszükbe jutott volna. A pártoknak nem lesz közös jelöltje, a Momentum és a DK jelezte, hogy nem vesznek részt a köztársasági elnök jelölésének parlamenti folyamatában. Ezzel szemben a Párbeszéd – Zöldek és az LMP élt a jelölés lehetőségével.