DK: Egyperces néma felállással emlékezzen az Országgyűlés Alekszej Navalnijra

2024.02.21. 12:10
Alekszej Navalnij néhai orosz ellenzéki politikus emberi és demokrácia iránti elkötelezettségéről, áldozatvállalásáról és bátor kiállásáról emlékeznének meg a Demokratikus Koalíció tagjai az Országgyűlésben.

Az egész világon milliókat döbbentett meg Alekszej Navalnij orosz ellenzéki vezető, Vlagyimir Putyin elnök legnagyobb politikai ellenfelének múlt heti halála.

„A Demokratikus Koalíció ezért azt kezdeményezi, hogy kezdődjön egyperces néma felállással az Országgyűlés február 26-i ülése. Amíg a többi európai ország kormányai megemlékeztek és kifejezték tiszteletüket az orosz ellenzéki mártír iránt, valamint elítélték a gyilkos putyini rezsimet és annak vezetőjét, a Navalnij gyilkosához törleszkedő magyar kormány egyetlen szót sem emelt a történtek miatt” – áll az ellenzéki párt közleményében.

A Demokratikus Koalíció ezért azt kezdeményezi, hogy kezdődjön egyperces néma felállással az Országgyűlés február 26-i ülése.

„Emlékezzünk meg szuverén európai országként Alekszej Navalnij emberi és demokrácia iránti példamutató elkötelezettségéről, áldozatvállalásáról és a putyini diktatúra elleni bátor kiállásáról” – kérte a DK.

Ahogy azt az Index is megírta, a DK sétányt nevezne el Budapesten Alekszej Navalnijról a Kodály körönd és a Hősök tere között. Karácsony Gergely főpolgármester később elmagyarázta, miért nem lehet közterületet elnevezni a 47 évesen meghalt orosz ellenzéki vezetőről.