Új weboldalon tájékozódhatunk a MÁV kedvezményeiről, Vitézy Dávid is reagált

2024.02.21. 10:00
Új weboldalt indított a MÁV az új bérlet- és kedvezményrendszerről, a 24 órás napijegyekről és a fővárosi agglomeráció változó közlekedési rendszeréről. A tudnivalókról Vitézy Dávid közlekedési szakember is leírta véleményét.

Március 1-jén indul a magyar helyközi közlekedés új tarifarendszere, amely a MÁV közleménye szerint „3,5-4 millió ember számára teszi olcsóbbá, egyszerűbbé és hozzáférhetőbbé a közösségi közlekedést Magyarországon, havonként akár több tízezer forintos megtakarítást eredményezve a családoknak”.

A tudnivalókról a MÁV-Volán-csoport tájékoztató weboldalt indított, ami szerdától elérhető a www.ujtarifa.hu címen.

A tájékoztató oldal külön részt szentel az új tarifarendszer alapját képező vármegye- és országbérletek felhasználási körének bővülésével, az új, 24 órás napijegyekkel, az egyszerűbbé váló kedvezményekkel, a korábbinál több utast megillető díjmentes utazási lehetőségekkel, valamint a Budapest és agglomerációjának változó közösségi közlekedésével kapcsolatos kérdéseknek. Az új bérletrendszer részletei a következők:

  • kétféle bérlet lesz, nevezetesen ország- és vármegyebérlet;
  • lesz 24 órás napijegy, nevezetesen a Vármegye24  és a Magyarország24. Előbbi ára 999 forint, utóbbi 4999 forintba kerül majd;
  • emellett többféle helyjegyet is lehet vásárolni;
  • menetjegyből teljes árú, félárú vagy díjmentes lesz;
  • bérletből viszont csak kétféle tarifa marad: a teljes árú, valamint a 90 százalékos kedvezményt adó. Utóbbit a kedvezményre jogosultak, például azok a diákok vehetik igénybe, akik érvényes magyar nappali vagy esti diákigazolvánnyal rendelkeznek, de a többi kedvezményezettet is részletesen felsorolják;
  • a teljes árú, havi felnőttországbérlet 18.900 forint lesz.

Az ujtarifa.hu a MÁV közleménye szerint azt is megmutatja, hogy a korábbi díjtermékekkel szemben az új kedvezmény- és díjkategóriákkal mennyivel olcsóbban utazhatnak az ingázók, továbbá az alkalmilag vagy a családdal utazók.

Ezenkívül a vármegye- és országbérletek, valamint ezek új napijegyváltozatainak – a Vármegye24 és Magyarország24 jegyek – felhasználási lehetőségeiről, az 50 százalékos kedvezmény igénybevételéről, illetve arról is olvashatunk, kik és hol utazhatnak a jövőben díjmentesen.

Meg is jött a reakció

Vitézy Dávid közlekedési és városmobilitási szakértő közösségi oldalán a MÁV bejelentésére reagálva pontokba szedte a Budapest-bérlet tarifarendszerének átalakulását. Mint írta:

  • 1. „A Budapest-bérlet érvényessége továbbra is megmarad a HÉV-eken és a kék agglomerációs buszokon – ez óriási eredmény ahhoz képest, ahol decemberben vagy januárban tartottunk, amikor még a főpolgármester és a közlekedési miniszter a nyilvánosságban üzengetve hibáztatták egymást a bérlet megszűnése miatt.”
  • 2. „A Pest vármegyebérlet (9450 forint/hó) és az országbérlet (18 900 forint/hó) is érvényes lesz a BKK összes járatán (kivéve a reptéri 100E-t), tehát aki csak havi egyszer kimegy az agglomerációba, vagy hosszabb vidéki utazást tervez, annak megéri ezeket vásárolni.”
  • 3. „A diákok számára óriási kedvezményt hoz az új rendszer, hisz a Pest-vármegyebérletek lényegesen olcsóbbak (945 forint/hó), mint a korábbi Budapest-diákbérletek.”
  • 4. „Fontos, de kisebb újdonság emellett, hogy visszaáll a korábbi rend, és az InterCity vonatok másodosztályán is helyjegy váltása nélkül lehet majd utazni Budapesten belül a BKK-bérlettel. Többször szóvá tettem ezt az elmúlt hónapokban, örülök, hogy így végre megoldják a Ferihegy és Nyugati pályaudvar között közlekedő IC-k használatát a Budapest-bérletes utasok számára.”
  • 5. „Az új kedvezményes Magyarország24 (4999 Ft) és Pest Vármegye24 (999 Ft) napijegyek jók lesznek a HÉV-eken és Budapesten belül a vonatokon és Volánbuszokon is, de a BKK járatain nem. Ezzel együtt ha valaki csak HÉV-vel és kék Volán-járattal, valamint más, MÁV-vonatokkal vagy országos Volánbuszokkal utazik, jócskán megérheti neki az új típusú kedvezményes 24 órás jegyek valamelyike”

– áll Vitézy Dávid közösségi oldalán megosztott közleményében.

Egyszerűséget ígér az új rendszer

Mint beszámoltunk róla, Lázár János építési és közlekedési miniszter és Karácsony Gergely főpolgármester január végén megállapodott a Budapest-bérletről, ami változatlanul érvényes marad a főváros egész területén a BKK mellett a MÁV, a Volán és a HÉV járatain is.

A megállapodás értelmében a Budapest-bérlet változatlanul érvényes marad a főváros egész területén a BKK mellett a MÁV, a Volán és a HÉV járatain is. A Pest vármegyére váltott havi bérletet, illetve a havi országbérletet 2024. március 1-től a BKK járatain is elfogadják.

Mindegyik bérletet mindkét fél árusítani fogja minden értékesítési csatornáján – tették hozzá.

A további részletekről ebben a cikkünkben írtunk.