Reagált az MSZP a gyermekvédelmi törvény módosítására

2024.02.21. 10:13
A Szocialista Párt alelnöke szerint jogszabály-módosításokkal nem lehet megoldani a problémákat.

Az Alaptörvény módosításával és az intézményi vezetők kinevezésével kapcsolatos törvény szigorításával a teljes gyermekvédelmi és szociális intézményrendszert nem lehet megreformálni.

Az elmúlt hetek történései rávilágítottak: hatalmasak a problémák, ezeket pedig egy-két jogszabály módosításával nem lehet megoldani − írta lapunkhoz eljuttatott közleményében Korózs Lajos, az MSZP alelnöke.  

Jogszabály-módosításokkal nem lehet megelőzni a bántalmazásokat, nem fog javulni az ügyek felderítésének hatékonysága, nem lesz tehermentesítve az ellátórendszer, az abban dolgozók pedig nem lesznek képzettebbek. A gyermekek sem fognak több zsebpénzt vagy több ételt kapni a jogszabályok megváltoztatását követően

− fogalmazott.

A szociális ellátórendszer megreformálásáért a következőkre van szükség az MSZP szerint:

  1. A gyermekvédelmi rendszer felülvizsgálata.
  2. A gyermekvédelmi szakterület képzési és továbbképzési rendszerének felülvizsgálata.
  3. A szociális módszertan felülvizsgálata.
  4. A köznevelési szakterülethez hasonló bérrendezésre van szükség.
  5. Elengedhetetlen az alapellátás pénzbeli támogatási rendszerének és a szakellátásban ellátott gyermekek pénzbeli ráfordításainak a felülvizsgálata.
  6. Szükséges a gyermekvédelmen túl a társszakmákkal, így az egészségüggyel és az oktatási rendszerrel is a napi kapcsolattartás.
  7. A teljes magyar jelzőrendszert felül kell vizsgálni, a védőnőktől, a gyermekorvosokon keresztül az intézményi dolgozókig bezárólag.

Orbán Viktor alkotmánymódosítást nyújtott be

Orbán Viktor miniszterelnök még két héttel ezelőtt nyújtott be alkotmánymódosítást. Facebookon közzétett videóját, amelyben a módosítást bejelentette, azzal kezdte, személyes meggyőződése, hogy pedofil elkövetőknek nincs kegyelem.

„Kialakult egy vita az elnöki kegyelem jogköréről, de nem jogászkodni kell, hanem tiszta helyzetet teremteni egy világos, egyértelmű döntéssel. Van öt gyermekem és hat unokám, ha valakik hozzányúlnának, az első gondolatom, hogy félbe kell őket hasítani vagy miszlikbe vágni” – fogalmazott Orbán Viktor.

A miniszterelnök bejelentette: a kormány nevében alkotmánymódosítást nyújtott be,

amely lehetetlenné teszi, hogy kiskorú gyermekek sérelmére elkövetett bűncselekmény esetén az elkövető kegyelmet kaphasson. Ideje rendezni ezt a kérdést.

A miniszterelnök javaslata szerint az Alaptörvényt a következő mondattal egészítenék ki:

A köztársasági elnök a (4) bekezdés g) pontjában foglalt egyéni kegyelmezési jogát a kiskorú személy sérelmére elkövetett szándékos bűncselekmény esetén nem gyakorolhatja.

Az indoklásban úgy fogalmaztak: „A köztársasági elnök kegyelmi döntése körül vita alakult ki. Ezt a vitát minden magyar ember számára megnyugtatóan le kell zárni. Magyarországon a gyermek a legfontosabb! A gyermekek kárára elkövetett bűncselekmények tetteseit a törvény teljes szigorával kell büntetni.”