Török Gábor: Alábecsültem Orbán Viktort

2024.02.22. 17:35
Török Gábor politikai elemző szerint Orbán Viktor eddig köztársaságielnök-jelöltjei közül Sulyok Tamás áll a legközelebb az alkotmány szelleméhez.

Mint ismert, Sulyok Tamást jelöli a Fidesz–KDNP a kegyelmi botrány után lemondó Novák Katalin köztársasági elnök helyére – jelentette be Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője Balatonalmádiban tartott sajtótájékoztatóján.

Amennyiben a parlament kétharmados többséggel támogatja a kormánypárt jelöltjét, úgy a jelenleg az Alkotmánybíróság elnöki posztját ellátó jogász költözhet a Sándor-palotába. És mivel a Fidesz–KDNP kétharmados többséggel kormányoz, így biztosra vehető az új államfő személye.

A döntésre rövid időn belül az ellenzéki pártok is reagáltak: Sulyok Tamást többek között „fideszes pártkatonának”, „biogolyóstollnak”, és „bábnak” tartják. A Fidesz–KDNP új köztársaságielnök-jelöltjéről Török Gábor politikai elemző is kifejtette a véleményét.

Alábecsültem Orbán Viktort. Vagy a helyzet kritikusságát. A miniszterelnök eddigi négy választása közül messze a mai áll a legközelebb az alkotmány szelleméhez. Még inkább: ez a mai esélyes csak arra, hogy megfeleljen annak. Kevés rá az esély, de az ellenzéki pártok helyében megfontolnám, hogy támogassák Sulyok Tamást 

– írta közösségi oldalán Török Gábor.

Sulyok Tamás 1991-ig jogtanácsosként dolgozott, alkotmánybírónak választásáig ügyvédként tevékenykedett. 2000-től 2014-ig osztrák tiszteletbeli konzulként tevékenykedett, 2014 szeptemberében lett az Alkotmánybíróság tagja, 2015 áprilisától a testület elnökhelyettese.

Az Országgyűlés 2016 novemberében az Alkotmánybíróság elnökévé választotta. Sulyok Tamás 2021-ben adott interjút lapunknak, amiben úgy fogalmazott: „a politikai kritikával nem tudok mit kezdeni, soha életemben nem érdekelt a politika”. A teljes interjút ide kattintva olvashatja el.