Magyar Péter: El tudom képzelni, hogy egy napon nem leszek szabadlábon

2024.02.23. 15:02
Magyar Péter, a Diákhitel Központ volt vezetője, Varga Judit korábbi igazságügyi miniszter exférje a Magyar Hangnak adott interjúban többek között úgy vélekedett, hogy „munkám ebben az országban jó ideig nem lesz, nyilván, elintézik azt is, hogy a privát szférába se vezessen utam. Már most számos eljárást indítottak ellenem, jó eséllyel a következő öt-tíz évem azzal telik majd, hogy rendőrségre, ügyészségre és bíróságra járok, előbb tanúként, később talán gyanúsítottként”.

Magyar Péter – aki Novák Katalin és Varga Judit lemondása után kezdte nyilvánosan kritizálni a kormányt – a Magyar Hangnak adott interjújában több témát is érintett:

  • „Mindennek rendelt ideje van, de nyilván a konkrétumokat nem a sajtónak kell jeleznem, hanem a nyomozó hatóságnak. Viszont azt is szeretném hangsúlyozni, hogy nem nekem van feljelentési kötelezettségem, hanem a kormány azon tagjainak, akik szintén az információk birtokában vannak” – válaszolta arra a kérdésre, hogy kire gondolt, amikor egy korrupciós ügyben érintett kormánytagot emlegetett.
  • Arra a kérdésre, hogy milyen lépéseket kritizált befelé, elárulta: „Nagyon sok ilyen van: az egyetemek alapítványba szervezésétől kezdve a propagandán át az állandó félelemkeltésig, ellenségképzésig. Mindezek politikai racionalitását persze értem, nehéz velük párton belül szembeszállni, ha közben négy kétharmados győzelem van, vagyis a kampányfőnök, az állami propagandát irányító miniszter hozza az eredményeket. Ám az embernek, ha valódi polgári neveltetést kapott, az ilyen eszközök egy bizonyos szint felett vállalhatatlanok.”
  • Magyar Péter úgy látja, hogy „tizennégy év alatt egyre kontraszelektáltabb irányba halad a hatalom, hisz ha mindig nyerünk, az ország gazdasági mutatói jók, úgy tűnik, nincs miért változtatni. Szerintem azzal kár vitatkozni, hogy voltak remek eredmények is, kérdés, hogy nem tarthatna-e sokkal előrébb is Magyarország, illetve hogy az elért eredményeknek milyen ára volt”.
  • Az eredményekről elmondta, „elég csak összehasonlítani a 2010-es és a 2024-es Magyarországot. Az életszínvonal jelentősen emelkedett, igaz, a környező országokban még inkább. Ha valaki összehasonlítja Budapestet vagy a magyar vidéket 2010-ben és most, sokszor rá sem ismerni dolgokra”, megemlítette a vidéki kórházak többségének megújulását, a reálbér emelkedését, a foglalkoztatottságot, az adórendszer átalakítását, a családi adókedvezményeket, és az emberek munkára ösztönzését, valamint a romafelzárkóztatási programot is. Ezért szerinte „kár lenne csak a propagandára fogni, hogy negyedszerre is felhatalmazást kapott a kormány, a kétharmad már más kérdés”.
  • Magyar Péter úgy vélekedett, „a jelenlegi status quo nemcsak a Fidesz, de Gyurcsány érdeke is, egymást tartják fenn”, számára pedig egyértelmű, hogy „valós igény van egy olyan új, középen álló, ráaggatott ideológiáktól mentes erőre, amely egy teljesen más alternatívát kínálna az eddigi kétosztatú politikai térben”.
  • Magyar Péter azt állítja, „láttam olyan belső reprezentatív felmérést, amit még nem hoztak ki, amely azt mérte, hányan hallottak erről az ügyről, mi a visszhangja. Hetven százalék körüli többség mondta azt, hogy Rogánnak mennie kell”.
  • A párton belülről is kapott támogató visszajelzéseket, „de neveket nem fogok mondani, mert akit megneveznék, annak a karrierjét ezzel tönkre is tenném”.
  • „Nekem van három gyerekem, munkám ebben az országban jó ideig nem lesz, nyilván, elintézik azt is, hogy a privát szférába se vezessen utam. Már most számos eljárást indítottak ellenem, jó eséllyel a következő öt-tíz évem azzal telik majd, hogy rendőrségre, ügyészségre és bíróságra járok, előbb tanúként, később talán gyanúsítottként. Tudom, amit csináltam, az felségárulás a szemükben. Azért annál okosabbak, hogy ebben a feszült hangulatban fizikai atrocitás érjen. Legalábbis még így gondolom. Igaz, biztonsági szakemberek azt tanácsolták, el kellene gondolkodnom a 24 órás védelmen” – fogalmazott Varga Judit volt férje.
  • Magyar Péter arról is beszélt, hogy „Orbán Viktor kezében biztosan összefut minden fontos politikai döntés, de úgy látom, a gazdasági, pénzügyi döntéseket más érdekcsoportok mozgatják”.
  • Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszterrel „karácsony környékén Lázár János fogadásán találkoztunk, meg is beszéltük, hogy év végén egyszer nálam vacsorázik, de erre már nem került sor. Egyre több lett a konfliktusunk, már nem voltunk olyan közeli barátok, mint régen”.
  • Magyar Péter kitért arra is, „nem gondoltam bele igazán, mi várhat rám, most már azt is el tudom képzelni, hogy egy napon nem leszek szabadlábon, de szerintem a kifárasztásomra játszanak”.

Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője csütörtöki sajtótájékoztatóján úgy jellemezte Magyar Pétert, hogy egy „sértett ember vagdalkozásának” tartja azt, ami történik.