Gyurcsány Ferenc: Orbán Viktor az első magyar pedofilbarát miniszterelnökként vonul be a történelembe

ZS 9415
2024.02.24. 11:16 Módosítva: 2024.02.24. 12:10
Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke 20. évértékelő beszédét tartotta szombaton. A korábbi miniszterelnök többek között az államfőválasztásról, a kegyelmi ügyről, a polgári Magyarországról, valamint az ellenzékről is kifejtette gondolatait.

Gyurcsány Ferenc beszéde előtt egyperces néma felállással emlékeztek meg az orosz–ukrán háború áldozatairól.

A Demokratikus Koalíció elnöke úgy látja, 2023 a világnak nehéz, Magyarországnak pedig régóta a legpocsékabb éve volt, „ha volt nemzetközi rend, ez a rend mostanra megbillent. Hogy nekünk, magyaroknak ne legyen könnyű helyzetünk, az kiderült, hogy a nemzetközi rend felbillenésének okait és következményeit máshogy látja a kormány, és máshogy látják a demokraták. Mást gondolunk Oroszországról, Ukrajnáról, az Egyesült Államokról, Európáról és Kínáról”.

Gyurcsány Ferenc érthetőnek nevezte, ha lavírozni próbál egy ország a nagyhatalmak között, „a lavírozás viszont nem lehet árulás. Amikor a kormány, úgymond, fifikásan manőverezik, akkor valójában nem fifikás, hanem elárulja a Szent István óta tartó magyar történelmet, 1956-ot és szövetségeseinket. Elárulja Magyarország anyagi, tudományos és szakmai érdekeit”.

Orbán Viktor nem fifikás, nem dörzsölt, hanem árulója a magyar érdekeknek

– fogalmazott Gyurcsány Ferenc.

Abban egyetértenek a kormánnyal, hogy a Hamász támadása után Izraelnek joga van megvédenie önmagát, Gyurcsány Ferenc ezt akkor is igaznak nevezte, ha aggodalomra ad okot, ami most Gázában történik.

„Ádáz politikai küzdelem zajlik”

Gyurcsány Ferenc kifejtette:

A hazai politikai viták nem veszítettek élükből. Ádáz politikai küzdelem zajlik Magyarországon, a küzdelem hevességét a küzdelem tétje magyarázza.

A DK elnöke úgy vélekedett, a tét annak a „drámai kérdésnek az eldöntése”, hogy milyen legyen Magyarország, „keresztény Magyarország vagy polgári Magyarország, ami a demokraták törekvéseit foglalja össze”, ezért történelmi értelemben is szemben állnak a kormánnyal, a rendszer szellemiségével, eszmeiségével és a hatalomgyakorlás módjával.

Gyurcsány Ferenc hangsúlyozta, hogy Magyarország nem hívők és nem hívők országa, „ez a haza mindenkié”, ezért nem azonosíthatja magát kizárólag egyetlen csoport hitével. Szerinte a Fidesz gyakorlatában a kereszténységre történő hivatkozás nem a jézusi tanítások képviseletét jelenti, hanem azt, hogy a hatalmasoknak mindent lehet.

A DK elnöke úgy vélekedett, hogy a „a katolikus és a református egyházak elöljáróival kötött hatalmi pénzügyi paktum az egyházaknak a földi, világi hatalom szolgálatába való állítását jelenti”. Gyurcsány Ferenc megjegyezte: ez a politika „bunkósbottá” silányította milliók istenhitét, vallását, ebben az értelemben pedig elárulta és megbecstelenítette azt. A magyarországi kereszténység legnagyobb tehertétele a Fidesz és a kormány politikája.

„Magyarország jobban teszi, ha ebből a kereszténységből nem kér, sokak emberi életének kitörölhetetlen része ez. Ezt az istenhitet nem mocskolni, hanem tisztelni kell. Nem a politika, hanem az üdvösség szolgálatába kell állítani” – húzta alá.

„A megválasztásra kerülő jelölt nem lesz hazánk, a meggyalázott köztársaság elnöke”

Gyurcsány Ferenc szerint a Fidesz „az állam egészének elfoglalását, ellenőrzését, az ellenfél megfélemlítését, megalázását, lehetőség szerint kiiktatását” tűzi ki célul, ezt a „totalitárius hatalmi szándékot” akkor is alkotmányellenesnek tartja, ha az parlamenti köntösben van. A DK ezért önmagát nem a kormány, hanem a rendszer ellenzékének tartja.

A volt miniszterelnök kitért arra is, hogy a Fidesz–KDNP Novák Katalin lemondása után Sulyok Tamást, az Alkotmánybíróság elnökét jelöli köztársasági elnöknek: „A megválasztásra kerülő jelölt nem lesz hazánk, a meggyalázott köztársaság elnöke. Nem lehet az, mert a jelölt nemcsak hogy elfogadja az orbáni hatalmi rendszer logikáját, hanem az Alkotmánybíróság elnökeként maga is aktív szerepet vállalt a hatalom létrehozásában, megszilárdításában, fenntartásában”.

Gyurcsány Ferenc úgy gondolja, hogy Sulyok Tamás nem tudja ellátni alkotmányos feladatát, a nemzet egységének kifejezését, mert az elnöki hatalom valódi forrása nem a parlamenti többség, hanem a népakarat, miközben „a legszűkebb szakmai politikai eliten kívül tegnapig még csak azt sem tudta senki, hogy van ilyen nevű ember az országban. A nép nem akarja ezt az elnököt elnöknek, és jól teszi”.

Az elnök nem lesz valóságos elnöke a hazának, lesz viszont egy újabb alázatos beosztottja Orbán Viktornak. Tájékoztatom a jelöltet: megválasztása esetén nem köztársasági elnökként, hanem Orbán Viktor beosztottjaként fogunk rá tekinteni

– üzente Sulyok Tamásnak a DK elnöke.

„A polgári Magyarországnak nincs ideológiai színe”

A polgári Magyarországról úgy fogalmazott Gyurcsány Ferenc, hogy „eldobták, meggyalázták, tönkretették ezt a kifejezést”.

A polgári Magyarországot egy olyan közös otthonnak nevezte, ahol vigyáznak ránk, vigyázunk másokra, ahol nemcsak meghalni, hanem emberi életet élni is lehet és érdemes. Olyan országot kívánnak, ahol természetes véleménykülönbségeik mellett szövetségesei az emberek egymásnak, az államalkotó emberek pedig sokfélék, ezért „a polgári Magyarországnak nincs ideológiai színe, nincs istenhite, nincs vallása, mert a polgári Magyarországnak alkotmánya van”.

Szociáldemokrataként azt gondolják, hogy „ma polgári Magyarországot teremteni, azt sikeressé tenni, alkalmassá tenni, hogy tisztességes, jó élete legyen Magyarországnak, a magyar embereknek, az a szociáldemokraták dolga, felelőssége, lehetősége, azaz elsősorban a miénk”.

„Valójában már Orbán Viktor segítői lettek”

Gyurcsány Ferenc arról is beszélt, hogy

aki a küzdelem küszöbén úgy akar megküzdeni a kormánnyal, hogy közben az ellenzékkel is harcol, az a vereségét készíti elő. Aki a küzdelemre készülve saját oldalán nem szövetségest keres, nem szövetséget épít, hanem szövetséget bont, az az ellenfél győzelmét készíti elő. Aki a küzdelembe az arra szerveződő pártok helyett a lelkes civil aktivistákat küldi, az öngyilkosságot követ el, és a kormány győzelmének nyit utat. Ha tudatában vannak ennek, ha nem.

A DK vezetője rámutatott: azok az ellenzéki érzelmű szavazók, akik „torkig vannak Orbán rendszerével, de úgy kívánják őket legyőzni, hogy elfogadják a Fidesz ítéleteit, világmagyarázatát, akik arról és úgy beszélnek, ahogy az ellenfeleik akarják, valójában már Orbán Viktor segítői lettek”.

„Megállapodás híján a verseny szabályait az erősebb fél diktálja. Ilyen esetben csak két választás marad: vagy megküzdesz az ellenfeled által diktált szabályok szerint, vagy elmenekülsz a harc elől, mi nem fogunk elmenekülni” – tette világossá Gyurcsány Ferenc, hozzátéve: a dolog úgy áll, „hogy a helyzet, a lehetőségek a politikai küzdelem természetének, továbbá hazafias feladatunk együttes és teljes félreértése, ha valaki egyszerre akarja leváltani a kormányt és az ellenzéket. Aki így tesz, az bármit is mond, végeredményben a jelenlegi hatalom fennmaradását segíti”.

„Orbán Viktor az első magyar pedofilbarát miniszterelnökként vonul be a történelembe”

Gyurcsány Ferenc a kegyelmi ügyről is beszélt évértékelőjében, úgy fogalmazott, hogy „az elmúlt hetek az orbáni hatalom végtelen romlottságának bizonyítékától voltak hangosak. Attól, hogy a hatalomhoz közel álló, azt gyakorló felnőtt emberek gyermekeket becstelenítettek meg. Az orbáni államhatalom legmagasabb rangú emberei ezeket a bűnöket takargatni, titkolni, menteni próbálták és próbálják. A gyalázat, a becstelenség lemoshatatlanul sározza be Orbán rendszerét”.

„Leváltások, lemondások ide vagy oda. A miniszterelnök a becstelenség első számú vezetője, felelőse, vagy ahogy ő magát látni szereti: tábornoka. A kormányfő véglegesen elvesztette erkölcsi jogát, hogy Magyarország vezetőjének tekintse magát. Egyszemélyi hatalommal egyszemélyi felelősség is jár. Aki ura a sikernek, az viselője a kudarcnak is. Akié a fény és a hatalom, azé a mocsok és a bukás is. A miniszterelnök a felelős a pedofilbotrányért” – jelentette ki Gyurcsány Ferenc, aki úgy vélekedett, hogy a lemondások nem zárták le a botrányt.

Orbán Viktor az első magyar pedofilbarát miniszterelnökként vonul be a történelembe

– mondta a Demokratikus Koalíció vezetője, rögzítve, hogy a szembenállásuk már nemcsak történelmi és politikai, hanem morális is.

A politikus hangsúlyozta, hogy ezek nem hibák „hanem aljas bűnök”. Úgy gondolja, hogy a nép nem lehet bűnös, de a nép felelősségében hisz, ahol van felelősség, ott lehet hibázni, és időnként van felelőtlenség is. Azzal is lehet felelőtlennek lenni, ha valaki nem tesz semmit, ha valaki csak engedi, hogy mások gondolkodjanak és cselekedjenek helyette. A Demokratikus Koalíció azt javasolja a magyaroknak, ne nézzék tétlenül „a bűnös kormány tobzódását, ne nézzék tétlenül, hogy megerőszakolható tárgyaivá válunk ennek az országnak”.

Gyurcsány Ferenc szerint most „nyugodt, polgári, európai, időnként kicsit unalmas” létezésre lenne szükség, „a szörnyek kormányzása” után szociáldemokraták által vezetett kormányra, a DK pedig szociáldemokrata politikát ajánl. A pártelnök végül újra megemlítette korábbi elképzelésüket, amely alapján „a milliárdosoknak több felelősségük van, de nincs több joguk, az állam nem lehet a milliárdosok lobbistája”, elvennék a milliárdosoktól azt a lehetőséget, hogy az államot, a kormányt a maguk érdekei szerint használják, és visszaadnák az államot az embereknek.

Orbán Viktor miniszterelnök február 17-én a Várkert Bazárban tartotta 25. évértékelő beszédét, amelyről itt számoltunk be.

(Borítókép: Gyurcsány Ferenc évértékelője 2024. február 24-én. Fotó: Szollár Zsófi / Index)