Publicus: Az ellenzék nem tudta hasznosítani a Fidesz gyengülését a kegyelmi ügy után

2024.02.24. 10:31
Két-három százalékkal csökkent a Fidesz népszerűsége, miután kiderült, hogy Novák Katalin kegyelmet adott a pedofilbotrányban érintett K. Endrének. A Publicus intézet felmérésből az látható, hogy a kormánypárt támogatóit sokkolta az ügy. Az intézet vezetője azonban úgy látja, hogy az ellenzék nem kezeli jól a kialakult helyzetet.

A Publicus Intézet egy nemzetközi kutatás részeként vizsgálta a magyarországi pártpreferenciákat február 13. és 20. között, tehát azt követően, hogy Novák Katalin köztársasági elnök a kegyelmi ügy következményeként lemondott posztjáról.

A felmérésből kiderült, a kegyelmi ügy hatására azonnal 150-225 ezer szavazóval csökkent a teljes népességben a kormánypárt támogatottsága. A Publicus Intézet vezetője, Pulai András a Népszavának úgy fogalmazott, hogy a Fidesz táborát „sokkolta az ügy”.

„A Fidesz támogatottsága a teljes népességben 2-3 százalékponttal csökkent a Publicus előző, januári méréséhez képest.

A bizonytalanok száma ugyanennyivel növekedett, minden más lényegében változatlan maradt” – mondta Pulai András, aki ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a felmérést közvetlenül a botrány után végezték el, így az ügy akkor még „nem ülepedett le a választókban”, döntésük azóta megváltozhatott. Azt is megjegyezte, hogy az ellenzék nem tudta hasznosítani a Fidesz gyengülését.

Mint arról az Index is írt, a Nézőpont Intézet kutatásából már korábban kiderült, hogy a magyarok döntő többsége nem értett egyet az elnöki kegyelemmel, amely végül Novák Katalin és Varga Judit lemondásához vezetett.

A megkérdezettek 70 százaléka akkor úgy nyilatkozott, hogy egyetért azzal a kijelentéssel, hogy Novák Katalin helyes döntést hozott, amikor lemondott köztársasági elnöki tisztségéről. 

Ellenzéki összefogással döntetlen helyzet lehetne az EP-választáson

A Publicus Intézet vezetője szerint a 2022-es parlamenti választás óta többször előfordult, hogy számottevően csökkent a Fidesz népszerűsége, azonban az ellenzéknek ezekben az esetekben minimálisan sikerült profitálnia a helyzetből.

Pulai András elmondta, a Fidesz minden alkalommal szép lassan visszaszerezte a bizonytalanok közé vándorolt szavazóinak egy részét.

A Fidesz még mindig magasan vezet, de ha az ellenzék összefogva indulna az EP-választáson, akkor már döntetlenhez közeli lenne az állás

– mondta Pulai András, aki szerint a választók azt várnák, hogy az ellenzéki pártok ugyanazt az üzenetet közvetítsék, azonban ez csak töredékesen valósul meg.