Ungár Péter: A közvetlen elnökválasztás üres szlogen

2024.02.25. 10:18
Az LMP nem vesz részt a vasárnapra szervezett ellenzéki tüntetésen. Ungár Péter társelnök közleményben fejtette ki, hogy miért nem tudnak beállni a közvetlen elnökválasztás ígérete mögé és mi a problémájuk a pártpolitizálással a gyermekvédelemben.

Amint arról beszámoltunk, a Momentum, a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd – Zöldek közös demonstrációt szervez vasárnap (február 25.) 15 órai kezdettel a Parlament elé, hogy kiálljanak a közvetlen elnökválasztás és a kegyelmi ügy kapcsán felállított parlamenti vizsgálóbizottság mellett.

Az LMP viszont egészen eddig nem szólalt meg, és nem is csatlakozott a tüntetéshez. Ungár Péter társelnök most elmondta, hogy mi az oka ennek.

Lapunk számára eljuttatott közleményében Ungár Péter úgy fogalmazott: inspiráló volt a tartalomkészítők megmozdulása és kiállása a Hősök terén február 16-án, és az ott elhangzottakkal egyet is értenek, főleg azzal, hogy a gyermekvédelem a pártpolitikán felülemelkedik. (Szemünk előtt zajlik az influenszerek kulturális forradalma. Olvassa el elemzésünket arról, hogyan léptek elő a virtuális térből az utcára az influenszerek, youtuberek 2024 elején, hogyan nőtte ki magát az interneten kommunikálók tábora netes véleményvezérré! – a szerk.)

Viszont a mostani megmozdulással kapcsolatban – hasonlatosan a tanártüntetésekhez – az LMP véleménye az, hogy 

nem a civilek és szakemberek elé és helyére, hanem a civilek mögé kell állnia a politikának.

„Továbbá, bár lehetséges érdemi érveket mondani a közvetlen államfőválasztás mellett, a közvetlen államfőválasztás nem kezeli azokat az okokat, amelyek okozták ezt a gyalázatos kegyelmi ügyet. A közvetlen elnökválasztás álláspontunk szerint egy üres, tartalmatlan szlogen, hasonló a feles alkotmányozáshoz és egyéb ellenzéki nagyotmondásokhoz, amelyek hiteltelenítik azokat, akik ezt mondják” – fogalmazott Ungár Péter a közleményben.

Az LMP a kommünikében arról is ír, hogy „súlyos hibát követ el a többi párt, ha a Fidesz jelöltjén kívül más nincs, aki végigmegy a parlamenti eljáráson, és az elnökválasztás pillanatában képviseli azokat, akiknek megrendült a bizalmuk a gyalázatos kegyelmi ügy miatt”.

Ahogy arról beszámoltunk, az LMP Hack Péter jogtudóst javasolta köztársasági elnöknek, a Mi Hazánk Csath Magdolna közgazdászt, egyetemi professzort jelölte a posztra, míg a Fidesz–KDNP pedig az Alkotmánybíróság elnökét, Sulyok Tamást támogatja.