Erőt demonstrálna az ellenzék Budapesten, közvetlen államfőválasztást követelnek

2024.02.25. 08:50
A Momentum, a DK, az MSZP és a Párbeszéd – Zöldek újabb demonstrációt tart a Parlament előtt, amelyen a köztársasági elnök közvetlen megválasztása mellett és a kegyelmi ügy kapcsán egy parlamenti vizsgálóbizottság felállítása mellett állnak ki. Karácsony Gergely főpolgármester is a felszólalók között van.

Nem csitulnak a kegyelmi ügy keltette hullámok, ugyanis február 25-én az ellenzéki pártok Novák Katalin köztársasági elnök és Varga Judit volt igazságügyi miniszter lemondása után – és Balog Zoltán félig-meddig lemondása után – is utcára vonulnak, hogy kiálljanak a közvetlen köztársaságielnök-választás mellett, illetve parlamenti vizsgálóbizottság felállítását szorgalmazzák a kegyelmi ügy kivizsgálásával kapcsolatban.

Közös államfőjelöltjük nem lesz, hiszen a Momentum és a Demokratikus Koalíció nem vesz részt a jelölés parlamenti folyamatában, nélkülük pedig nem lesz meg a szükséges negyven aláírás, amellyel az ellenzék is jelölhetne. 

A tüntetést szervező pártok szerint nem szabad hagyni, hogy megint Orbán Viktor döntsön, és újra egy olyan köztársasági elnököt juttasson az államfői székbe, aki pedofilsegítő bűnözőnek ad elnöki kegyelmet 

– írták közös közleményükben, amelyre Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője annyit reagált, hogy  furcsa lenne abba a „játékba” belemenni, hogy „amikor a baloldal kormányoz, ők választják az elnököt, amikor nem, akkor meg válassza a nép”. 

A tüntetésen a felszólalók között lesz a Demokratikus Koalíció részéről Dobrev Klára árnyék-miniszterelnök, európai parlamenti képviselő, a Momentum részéről Bedő Dávid országgyűlési képviselő, az MSZP részéről Kunhalmi Ágnes társelnök, a Párbeszéd – Zöldek részéről Szabó Tímea ügyvezető társelnök, a főváros képviseletében pedig Karácsony Gergely főpolgármester is felszólal a rendezvényen.

A tüntetés már a megkezdése előtt tartogatott érdekes fordulatot, hiszen az Országos Mentőszolgálat kapacitáshiány miatt nem vállalja vasárnapi tüntetés biztosítását.

Tüntetéssorozat

Február 9-én az Országos Közös Akarat és a Momentum indította el a demonstárciós folyamatot a Sándor-palota előtt, ahol Donáth Anna, a Momentum elnöke bejelentette, hogy minden egyes napra tüntetést szerveznek, amíg az államfő le nem mond tisztségéről. Az eseményen több ezren gyűltek össze, Novák Katalin lemondását követelve.

másnapi demonstrációra viszont már a köztársasági elnök és Varga Judit volt igazságügyi miniszter lemondása után került sor. Ettől még Donáth Anna és Hodász András volt katolikus pap is megtartotta beszédét.

Február 13-án a Mi Hazánk szervezett fáklyás tüntetést annál bicskei gyermekotthonnál, ahonnan az egész pedofilbotrány kiindult. Az ügy főszereplői V. János igazgató (aki szexuálisan zaklatta a bentlakókat, egy fiút öngyilkosságba hajszolva) és K. Endre igazgatóhelyettes (aki megpróbálta rávenni a tanúskodó fiatalokat, hogy vonják vissza a vallomásukat az igazgató ellen). A Momentum ellentüntetést szervezett, hiszen szerintük „a Mi Hazánk összemosta a pedofíliát a homoszexualitással”.

Egy nappal később – Valentin-napon – a Momentum a Karmelita kolostor elé szervezett tüntetést. Az eseményen Donáth Anna, Fekete-Győr András, Bedő Dávid, Juhász Péter és  a független országgyűlési képviselőként politizáló Hadházy Ákos is.

Orbán Viktor miniszterelnök először február 8-án szólalt meg a kegyelmi ügyben, amikor alkotmánymódosítást jelentett be a gyermekvédelem szigorításával összefüggésben.

Február 16-án egy youtuberekből álló csapat (Gulyás Márton, Pottyondy Edina, Osváth Zsolt, a Jólvanezígy műsorvezetői és a Nemakarokbeleszólni-lányok, valamint Azahriah) szervezett kiállást a Hősök terére Odakint most szörnyek járnak – Kiállás az áldozatokért, a gyerekekért, az egészséges társadalomért címmel, amelyre egyes becslések szerint több mint 150 ezren látogattak ki. Az influenszerek emellett több mint 219 millió forintot gyűjtöttek, amellyel – az Utcáról Lakásba Egyesület segítségével – olyan gyermekeknek biztosítják a megélhetését, akik bántalmazottak voltak, most pedig hajléktalanok. (Szemünk előtt zajlik az influenszerek kulturális forradalma. Olvassa el elemzésünket arról, hogyan léptek elő a virtuális térből az utcára az influenszerek, youtuberek 2024 elején, hogyan nőtte ki magát az interneten kommunikálók tábora netes véleményvezérré!).

 Még aznap délután Gulyás Gergely kormányinfót tartott. Másnap Orbán Viktor megtartotta 25. évértékelőjét, amelyben kitért a botrányra, és elismerte, hogy Novák Katalin és Varga Judit távozása szükségszerű volt, de kifejezte, hogy sajnálja őket, és hogy a „kisujjukban több a felelősségvállalás, mint a baloldal vezetőiben együttvéve”. A beszéd után Karsai Dániel alkotmányjogász fakadt ki, azt nehezményezve, hogy sem az áldozatoktól nem kért bocsánatot a miniszterelnök, sem az eutanázia ügyéről nem ejtett szót.

Négy nappal később, február 21-én az Országos Közös Akarat, a Civil Bázis és az Egységes Diákfront tartott fáklyás felvonulást Ennyi nem elég! El a kezekkel a gyerekektől! címen, ahol a Szent Gellért térről a Kossuth térre vonultak a résztvevők.

Február 23-án, Orbán Viktor a Kossuth rádiónak adott interjújában ismét kitért az eseményekre, ahol teljes körű átvilágítást ígért, elmondta, hogy a pedofilügyekben nincs pardon, és amit Novák Katalin tett, az „nem volt helyes”, a lemondása viszont „helyes lépés volt”. Emiatt szerinte megbomlott a nemzeti egység, amelyet csak egy új köztársasági elnök állíthat helyre, erre pedig Sulyok Tamás személyében látja a megoldást a miniszterelnök.

A tüntetésre a résztvevőket 15 órára várják a Kossuth térre.