Gulyás Gergely: Egykor baráti volt a kapcsolatunk Magyar Péterrel

ZS 6460
2024.02.16. 16:06
Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő először tartott sajtótájékoztatót a kegyelmi botrány kirobbanása és Novák Katalin lemondása óta. Emellett szóba került többek között a közvetlen államfőválasztás, Magyar Péter üzenetei, valamint Balog Zoltán református püspök szerepe és megítélése is.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint a legutóbbi kormányülésen nem születtek konkrét döntések, de ez volt az első azt követően, hogy Novák Katalin lemondása és Varga Judit visszavonulása után összeült a kormány. Gulyás Gergely azt mondta, hogy a magyar kormány kiemelt hangsúlyt fektetett a családok védelmére, mindenkinél nagyobb arányban támogatja őket, példaként emlegette a gyermekvédelmi törvényt.

Gulyás Gergely úgy véli, Novák Katalin és Varga Judit példamutatóan vállalták a felelősséget a kegyelmi ügyben, de a legfontosabb, hogy a kormány a jövőbe tekintsen, ezért nyújtott be Orbán Viktor miniszterelnök a köztársasági elnöki jogköreire vonatkozó alkotmánymódosítást. Várhatóan az Országgyűlés tavaszi ülésszakán szavaznak a kormányfő által beterjesztett Alaptörvény-módosításról.

A kormánypártok két héten belül új államfőt jelölnek, de előtte február 26-án el kell fogadnia a parlamentnek Novák Katalin lemondását. Harminc napon belül bármikor lehet új államfőt választani, aki a megválasztását követő nyolc napon belül lép hivatalba.

Az Index kérdései: közvetlen államfőválasztás, kitüntetések a pedofilbotrány érintettjének

Gulyás Gergely az Index közvetlen köztársaságielnök-választásra vonatkozó kérdésére válaszolva elmondta, hogy Magyarországon világos alkotmányos rend van.

A baloldalnak akkor van problémája a választásokkal, ha nem ő van többségben az Országgyűlésben, ami álszent

– fogalmazott, hozzátéve, hogy nem lesz közvetlen köztársaságielnök-választás. A tárcavezető a kegyelmi ügyre reagálva elmondta, hogy a kormánynak nincs álláspontja a Református Egyház belügyeiről. Ki terjesztette fel kitüntetésre a bicskei ügy elítéltjeit? – tettük fel a kérdést Gulyás Gergelynek, aki szerint a vizsgálatok többnyire a sajtó segítségével már lezajlottak.

Ha valaki megnézi az illető kinevezéseit és kitüntetését, ezekre akkor került sor, amikor nem volt ismert, hogy ilyen bűncselekményeket követett el, de utólag is tévesnek kell nyilvánítani a kitüntetéseket

– fűzte hozzá Gulyás Gergely, aki szerint Karácsony Gergely is megszavazta  a kitüntetést, de különösebben a főpolgármestert sem vádolná az ügyben, a felterjesztőnél kell a hibát keresni.

„Nem kellett volna ellenjegyezni”

Az Index kérdésére válaszolva elmondta, hogy a jogszabályok eddig is szigorúak voltak, de a kormánypártok nyitottak arra, hogy tovább szigorítsák a gyermekekkel szembeni bűncselekmények büntetési tételét.

Novák Katalin lemondásával és a kegyelmi ügy indoklásával összefüggésben Gulyás Gergely arról is beszélt, hogy tudomásul vették a lemondásokat, miközben az elmúlt 25 évben minden kegyelmi kérvényt ellenjegyeztek. 

A miniszter szerint Varga Judit egy töretlen tendenciát folytatott, de a konkrét esetben nem kellett volna ellenjegyeznie a kegyelmi kérvényt.

Gulyás Gergely arról is beszélt, hogy a felelősség azé, aki a döntést meghozta a kegyelmi ügyben. A botrányt Novák Katalin lemondásával lezárták, meg kell választani az új államfőt. 

Az Index kérdéseit és az azokra kapott válaszokat ebben a videóban foglaltuk össze.

Orbán Viktor a sajtóból értesült

Gulyás Gergelyt a Kormányinfón Magyar Péter kijelentéseiről is kérdeztek. A miniszter elárulta, hogy tudta, Magyar – akivel egykor baráti kapcsolatot ápoltak – mire készül, de nem próbálta meg megállítani, és nem szereti, ha fenyegetik. Úgy véli, Magyar Péternek át kéne gondolnia, hogy milyen állításokat tesz, többek között „a túlárazott szerződésekkel” összefüggésben. Nem hiszi, hogy a NER-nek van oka tartani Magyar Pétertől

A miniszter azt mondta, hogy Deutsch Tamás veheti át Varga Judittól az EP-listavezetői pozíciót, de még nem született meg a végleges döntés.

A miniszterelnök velem együtt a sajtóból szerzett tudomást a kegyelmi ügyről

– jelentette ki a Miniszterelnökséget vezető miniszter, aki szerint Varga Judit nem tájékoztatta a kormányt K. Endre kegyelmi ügyéről. Gulyás azt mondta, hogy az elmúlt 14 évből nem emlékszik olyan kegyelmi ügyre, ami kormányülésen napirenden lett volna, egyedül csak a Budaházy-ügy volt ilyen. Szerinte nem igaz, hogy Balog Zoltánt berendelte magához Orbán Viktor, hogy mondja el, mi a szerepe az ügyben. 

A minisztert arról is kérdezték, hogy megrendült-e a bizalma Balog Zoltán református püspökben. Gulyás Gergely továbbra is kiváló püspöknek tartja Balogot, és szerinte a Református Egyházra tartozik, hogy lemond-e.  

A Kormányinfó percről percre tudósítását ide kattintva olvashatják el.

(Borítókép: Gulyás Gergely a Kormányinfón 2024. február 16-án. Fotó: Szollár Zsófi / Index)