Újra tüntetés volt Budapesten, fáklyákkal vonultak a Kossuth térre

ZS 7328
„Ennyi nem elég, el a kezekkel a gyerekektől” címmel szervezett tüntetést szerdára az Országos Közös Akarat. A demonstráció 17 órakor a Szent Gellért téren kezdődött, ahonnan a Kossuth Lajos térre vonultak a résztvevők. A helyszínről jelentkeztünk.

19:40

Köszönjük megtisztelő figyelmüket. Folyamatosan frissülő cikkünket ezzel lezárjuk.

19:30

Még néhány demonstráló beszélget a helyszínen, miközben valaki hangszórón a szombati, az orosz–ukrán háború évfordulóján tartandó megemlékezésen való részvételre buzdít.

19:15

Szilágyi Kitti óvodapedagógus is szót kapott a tüntetésen. Arról beszélt, ma megemlékezni és emlékeztetni jöttek. Azért vannak itt, mert véletlenül kiderült egy tragédia, de ők már nem cselekedhetnek véletlenül, csak együtt tudják elvégezni a munkát, a gyermekvédelem ügye bármilyen hovatartozásnál feljebb áll. 

Az óvodapedagógus 19:15-kor hivatalosan is lezárta a mai eseményt.

19:10

Giay Lola, az Egységes Diákfront tagja arról beszélt, hogy ez nem egy megosztó ügy, mindenki valódi gyermekvédelmet akar. Hangsúlyozta, hogy az abúzusnak véget kell vetni, legyen az testi, lelki vagy szexuális.

Gergely Illés aktivista elmondta, elege van az ilyen ügyekből. Leszögezte, most nem szabad megállniuk, hogy a kormány ne söpörje szőnyeg alá a témát, és ne mossa össze a pedofíliát a homoszexualitással.

19:00

A tüntetők megérkeztek a Parlamenthez – jelenti helyszíni tudósítónk.

18:40

A fáklyás menet mellett turisták is felbukkantak, köztük egy bahreini házaspár is, akik ugyan nem tüntetni mentek, de a pár hölgy tagja az Index kérdésére elárulta, ő már hallott a magyar köztársasági elnök lemondásáról.

18:20

A fáklyás menet jelenleg a Jane Haining rakparton vonul, továbbra is némán.

17:57

Helyszíni tudósítónk szerint a menet eleje átért a pesti oldalra, a tüntetők békésen, skandálás nélkül vonulnak. Ez egyébként a szervezők kifejezett kérése volt.

17:50

Néhány száz tüntető elindult a Szent Gellért térről, a menet eleje fáklyákkal vonul a Szabadság hídon – jelentette tudósítónk a helyszínről. A hídon jelenleg félpályás útzár van érvényben.

17:28

Bercsek Blanka, az Egységes Diákfront tagja úgy látja, a kegyelmi ügyben ugyan lemondott két politikus, de elfelejtették az áldozatokat. A gyerekeknek annyi volt a bűne, hogy kiszolgáltatott helyzetbe kerültek, segítséget kérni pedig nehéz, mert nem tudják, hogy kiben bízhatnak – vélekedett.

Legyen ez az emlékezés ideje, és ne a haragé

– kérte az Egységes Diákfront tagja, majd a fáklyák meggyújtására buzdította a tüntetőket.

17:20

Meleg Sándor a Szent Gellért téren felállított színpadon kifejtette: ahogy bánnak ma a gyerekekkel, az határozza meg Magyarország jövőjét. A szociális munkás hangsúlyozta,

a szociális szektorban dolgozók bére ma az egyik legalacsonyabb a közszférában, így megszűnik az utánpótlás.

17:10

Az Országos Közös Akarat által szervezett demonstráció tervezett útvonala a Szent Gellért téri gyülekező után: Szabadság híd – Fővám tér – Belgrád rakpart – Jane Haining rakpart – id. Antall József rakpart – Kossuth Lajos tér. Néhány tucat tüntetővel indult a gyűlés a Szent Gellért téren, a demonstráció a Himnusszal kezdődött.

Tüntetések sorozata

A Novák Katalin köztársasági elnök, valamint Varga Judit volt igazságügyi miniszter, országgyűlési képviselő, leendő EP-listavezető lemondásához vezető kegyelmi ügy kirobbanása óta egymást érik a tüntetések: február 9-én még Novák Katalin lemondását követelték a Sándor-palotánál, majd a köztársasági elnök bejelentésének napján is demonstrálók vonultak a hivatalhoz.

Február 13-án a Mi Hazánk Mozgalom fáklyás felvonulást tartott Bicskén, a gyermekotthonnál, ahol momentumos ellentüntetők fogadták őket. A Momentum február 14-én demonstrált a Karmelita kolostornál. Az elmúlt időszak legnagyobb megmozdulását február 16-án tartották, amelyet influenszerek szerveztek.

(Borítókép: Szollár Zsófi / Index)