Orbán Viktortól várják azt, hogy álljon ki, és vállaljon felelősséget

ZS 5920
A Momentum Mozgalom szerda 18 órára hirdetett demonstrációt a Karmelita kolostorhoz, ahol Donáth Anna, Hadházy Ákos, Fekete-Győr András és Juhász Péter is beszédet mondott.

19.10: Donáth Anna a Karmelita kolostornál lapunk kérdésére úgy fogalmazott, „Orbán Viktortól várom azt, hogy álljon ki, és vállaljon felelősséget, a nap végén minden felelősség az ő kezében összpontosul. Varga Judit az ő kormányának igazságügyi minisztereként jegyezte ellen a kérvényt, ami az utolsó lépés volt, ahol lehetett volna tenni az elképesztő kegyelmi döntés ellen”.

A Momentum elnöke úgy látja, amióta az ügy kirobbant, „azóta mindenki terel, valós felelősségvállalás, valós bocsánatkérés, valós válasz" nem történt. Donáth Anna hozzátette: „Orbán Viktornak ki kell állnia, és felelősséget kell vállalnia. Ez az egész rendszer miatta rohad úgy, ahogy van, és az egész rendszer miatta immorális. A nap végén Orbán Viktornak mennie kell.”

Az EP-képviselő azt reméli, az emberek érzik, hogy „reped a rendszer, van olyan hiba – és ez egy nagy hiba volt a Fidesz részéről –, amely mentén káoszt lehet okozni náluk is, mert nem leválthatatlanok. Az a célunk, hogy az emberek érezzék, erősebbek annál, mint amit a hatalom el akar velük hitetni”.

19.05: A körülbelül pár száz főt számláló demonstráció a Himnusszal zárult. Este 7 óra után szinte teljesen kiürült a helyszín, néhányan beszélgetnek még, miközben elbontják a színpadot.

18.50: Az utolsó felszólaló, Donáth Anna hangsúlyozta: „újra és újra hangosnak kell lenni, hogy ne kerüljön le a fókusz arról, hogy a rendszer erkölcsileg megbukott”, miközben nem törődik a gyermekek védelmével. A Momentum elnöke kitért arra is, hogy addig fog állni a színpadon, amíg „a hatalom nem hajlandó titeket hallani és látni”.

Donáth Anna szerint azért kellett lemondania Novák Katalinnak, „mert a legkevésbé azokat szolgálta, akiket a leginkább kellett volna, elképesztő szegénységben van a gyermekjóléti rendszer”. Szerinte addig kell felelősségre vonni őket, amíg nem látják be, hogy amit csinálnak, „az nettó bűn”.

„Nem hibáztak, amit csináltak, az bűn” – fogalmazott az EP-képviselő, aki azt kérte: ne hagyják, hogy a témát eltereljék, és pénteken újra tüntessenek a Hősök terén.

18.41: Hadházy Ákos nem a hatalomnak szeretne üzenni, helyette kifejtette: remek idő jött el a kiugrásra azoknak, akik a rendszer részei. A független országgyűlési képviselő második üzenete az ellenzék tagjainak szólt: ezek a bukások megmutatták, hogy minden rendszerre lehet nyomást gyakorolni.

A rossz hírnek azt nevezte, hogy ezt a nyomást nem az ellenzék helyezte a kormányra, hanem a független sajtó, de a „propagandaágyú” így is erős, a rendszer pedig nem roggyant meg a lemondásoktól. Hadházy Ákos azzal zárta beszédét, hogy „a kegyelmes asszonyok kirúgása megmutatta, a rendszer nem sérthetetlen”, de először le kell bontani a rendszert, hogy leváltható legyen.

18.30: Juhász Péter Rogán Antalról beszélt, és elmondta: a Miniszterelnöki Kabinetiroda vezetője is ember, családapa, és csak másodsorban „erkölcstelen, korrupt, politikai bűnöző”.

Azt javasolta Rogán Antalnak, hogy írja be Orbán Viktor számítógépén: „bocsánat”, így megmutatva, hogy bírnak bocsánatot kérni az áldozatoktól, utána pedig mondjon le. „Mondjon le!” – skandálták a tüntetők.

18.25: Fekete-Győr András arról beszélt, hogy „Orbán Viktor rendszere erkölcsi, morális és politikai válságba került”. A Momentum volt elnöke úgy fogalmazott, féltik a gyerekeiket a pedofiloktól, Magyarországon pedig olyan közfelháborodás van, amelyben vesztésre áll a hatalom, „félnek attól, hogy a belülről rothadó rendszer rájuk omlik, ezért bujkál Orbán Viktor a magyarok elől”.

Fekete-Győr András a bírósági ügyéről megjegyezte, „engem koncepciós eljárásban Orbán Viktor és Polt Péter börtönnel fenyeget”, de ez csak megerősíti őket abban, hogy jó úton járnak, „nem áldozat, célpont vagyok. Áldozat az, aki öngyilkosságot követett el, áldozat az, akinek az alsónadrágjába belenyúltak, és befogták a száját”.

A politikusnak erős a gyanúja, hogy Novák Katalin és Varga Judit lemondása csak az első lépés, a következő, hogy Orbán Viktor tisztázza, ki adott utasítást a kegyelem megadására, tudott-e erről a kormányfő, esetleg jóváhagyta-e azt. Fekete-Győr András úgy vélekedett, a Fideszt nem a kegyelem, hanem annak nyilvánosságra kerülése zavarja. „Orbán takarodj” – skandálták a tüntetők a beszéd végén.

18.13: Bedő Dávid, a Momentum országgyűlési képviselője azzal kezdte a beszédek sorát, hogy a miniszterelnök és a kormánytagok eddig egy szót sem szóltak Novák Katalin és Varga Judit lemondásáról. A Momentum országgyűlési képviselője hangsúlyozta: azért vannak itt, hogy megtudják, ki a valódi felelős.

18.00: A kormánypártok nevében Hollik István, a Fidesz–KDNP kommunikációs igazgatója reagált a tüntetésre. A politikus bejegyzésében azt írta:

A Momentum este tüntetni fog. Jó lenne, ha ma kivételesen mellőznék a hivatalos személyek elleni erőszakot! Tudjuk, hogy náluk az a módi, hogy parlamenti és önkormányzati képviselők füstgránáttal hajigálják a rendőröket, de most legalább a törvényeket tartsák be. Egyébként pedig tüncikézés helyett Donáth Annának inkább azzal kéne foglalkoznia, hogy a hivatalos személy elleni erőszakot elkövetett Fekete-Győr Andrástól visszakéri a mandátumát. Akit a bíróság elítélt, mondjon le! Még akkor is, ha tanítómesterük, Gyurcsány Ferenc azt tanította nekik: soha semmiért nem kell vállalni a felelősséget!

17.59: A tüntetés hivatalos kezdete előtt pár perccel néhány tucat tüntető gyülekezik a Karmelita kolostornál. A hangszórókból Magyar Péter Partizánnak adott interjúja hallható. A Karmelita kolostornál – a kordonon belül – rendőrök egy csoportja látható.

Tüntetések sorozata

A Novák Katalin köztársasági elnök, valamint Varga Judit volt igazságügyi miniszter, országgyűlési képviselő, leendő EP-listavezető lemondásához vezető kegyelmi ügy kirobbanása óta egymást érik a tüntetések: február 9-én még Novák Katalin lemondását követelték a Sándor-palotánál, majd a köztársasági elnök bejelentésének napján is demonstrálók vonultak a hivatalhoz.

Február 13-án a Mi Hazánk Mozgalom fáklyás felvonulást tartott Bicskén, a gyermekotthonnál, ahol momentumos ellentüntetők fogadták őket.

A demonstrációk sorozata pénteken folytatódik, aznapra a youtuberek szerveztek megmozdulást. Négy ellenzéki párt (a DK, a Momentum, az MSZP és a Párbeszéd – Zöldek) február 25-én tüntet a közvetlen államfőválasztásért.

(Borítókép: Szollár Zsófi / Index)