Illegális gyorsulási versenyt akadályozott meg a rendőrség Soroksáron

2024.02.26. 16:10
Komplex bűnügyi és rendészeti akciót szervezett a rendőrség február 23-án éjjel, 832 igazoltatás, 495 ellenőrzött gépkocsi, 32 elfogott vagy előállított ember az éjszaka mérlege. Közel száz rendőr és több társhatóság vett részt a hétvégi, belvárosi akcióban.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság rendszeresen szervez komplex bűnügyi és rendészeti akciót a főváros V., VI. és VII. kerületében. Legutóbb 2024. február 23-a estétől másnap hajnalig tartottak ilyen ellenőrzést, amelyben részt vettek a Készenléti Rendőrség, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság, Budapest Főváros Kormányhivatal Közlekedésfelügyeleti Főosztálya, a Budapesti Közlekedési Központ, a Katasztrófavédelmi és Polgárőr Egyesület munkatársai, valamint az érintett kerületi önkormányzatok közterület-felügyelői – számolt be a police.hu.

Az akció fő célja a bűncselekmények megelőzése, megszakítása, illetve a többi közlekedőre veszélyes járművezetők kiszűrése volt.

A hatóságok a belváros forgalmas közterületeit ellenőrizték főként és két belvárosi szórakozóhelyet is. Igazoltattak 832 és előállítottak 32 – köztük egy körözött – személyt:

  • 10 embert kábítószer birtoklásásnak gyanúja miatt;
  • 1 embert zseblopáson értek tetten;
  • 6 embert garázdaság elkövetésén értek tetten.

495 gépkocsit, közte 68 taxit ellenőriztek, „utóbbiakból kettőt soron kívüli műszaki vizsgára rendeltek, kettőnek elvették a hatósági jelzését, egynek a taxiengedélyét is engedély nélküli személyszállítás, illetve nem megfelelő műszaki állapot miatt”. 271 szondát fújattak, de egyik sem volt pozitív. Közlekedési jogsértések miatt öt szabálysértési feljelentést tettek, 12 esetben helyszíni-, két esetben közigazgatási bírságot szabtak ki.

Az akció közben a rendőrök arról kaptak bejelentést, hogy egy soroksári áruház parkolójában illegális gyorsulási versenyre gyülekezik több száz autó, azért oda is erőket csoportosítottak át. Itt engedély nélküli átalakítás miatt öt gépkocsi hatósági engedélyét vették el, olvashatatlan vagy hiányzó rendszám miatt három, lejárt műszaki érvényesség miatt egy helyszíni bírságot osztottak ki.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság a továbbiakban is rendszeresen szervez hasonló komplex ellenőrzéseket a belváros biztonsága érdekében.