Az Országgyűlés megválasztotta Sulyok Tamást, az új államfőt

PAP 9309
2024.02.26. 18:11
Az Országgyűlés többsége megválasztotta köztársasági elnöknek Sulyok Tamást, a Fidesz–KDNP jelöltjét, aki eddig az Alkotmánybíróság elnöki pozícióját töltötte be.

Az Országgyűlés tavaszi ülésszakának első napján, hétfőn az Országgyűlés 134 igen, 5 nem szavazattal megválasztotta Sulyok Tamást köztársasági elnöknek, aki március 5-én lép hivatalba.

A Sulyok Tamásról szóló portrénkat itt olvashatja. A képviselők a szavazás előtt elfogadták Novák Katalin lemondó nyilatkozatát, az államfői teendőket ideiglenesen Kövér László házelnök látja el.

Az ellenzéki pártok közül a Mi Hazánk Mozgalom Csath Magdolnát, az LMP Hack Pétert, a Párbeszéd – Zöldek Kaltenbach Jenőt javasolta államfőnek, de a megfelelő mennyiségű támogató aláírás hiányában a nevük nem kerülhetett a szavazólapra.

Sulyok Tamás a felkérést követően kifejtette: „Az Alkotmánybíróság elnökeként ért a megtisztelő jelölés az államfői hivatal betöltésére. Ahogyan jogászként, úgy köztársasági elnökként is elsősorban a jog alapvető értékeit szem előtt tartva tudom a köz javát szolgálni, és a nemzet egységét kifejezni”.

A parlament hétfői ülésén Orbán Viktor miniszterelnök is felszólalt. A képviselők megszavazták Svédország NATO-tagságának ratifikációját. Orbán Viktor elsőként gratulált Sulyok Tamásnak, erről egy bejegyzést is megosztott közösségi oldalán. „Sok erőt, elnök úr!” – írta.

Novák Katalin február 10-én mondott le

Novák Katalin a bicskei pedofilügyben elítélt K. Endrének adott elnöki kegyelem nyilvánosságra kerülését követő közfelháborodás után jelentette be lemondását. Vele párhuzamosan Varga Judit, volt igazságügyi miniszter, országgyűlési képviselő, leendő EP-listavezető bejelentette távozását a közéletből.

Orbán Viktor az ügy kirobbanása után közölte, hogy Alaptörvény-módosítást kezdeményez, amely alapján a kiskorú gyermekek sérelmére elkövetett bűncselekmények esetén nem adható elnöki kegyelem.

A miniszterelnök az évértékelőn úgy fogalmazott, „távozása bár helyes, de nagy veszteség Magyarország számára. A lemondás oka, hogy egy gyermekek sérelmére elkövetett bűncselekmény leplezéséért elítélt embernek elnöki kegyelmet adott. Döntését a magyarok elsöprő többsége nem fogadta el és elutasította, márpedig az elnök legszebb és legnehezebb feladata a nemzeti egység fenntartása, ha ez bármilyen okból megbillen, akkor a helyreállítása is”.

Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője a kormánypártok Balatonalmádiban tartott frakcióülését követően jelentette be, hogy Sulyok Tamást jelölik az államfői pozícióra.

(Borítókép: Sulyok Tamás. Fotó: Papajcsik Péter / Index)