DK: Itt a bizonyíték arra, hogy Orbán Viktor döntött V. János kitüntetéséről

2024.02.27. 14:21
Kálmán Olga, a Demokratikus Koalíció országgyűlési képviselője, frakciószóvivője kedd délutáni sajtótájékoztatóján arról beszélt, egy 2016-os Magyar Közlöny bizonyítja, hogy Orbán Viktor miniszterelnök döntött a bicskei gyermekotthon igazgatójának kitüntetéséről.

A Demokratikus Koalíció közleményében azt állítja a párt, Orbán Viktor felelősségét bizonyítja „a Magyar Közlöny 2016. évi 122. száma, amiben az áll, hogy Orbán Viktor adott Magyar Bronz Érdemkeresztet a pedofília miatt elítélt V. Jánosnak, 5 évvel azután, hogy kiderült: a bicskei gyermekotthon igazgatója molesztálja a rábízott gyerekeket.

A kormány által 2016-ban kiadott hivatalos dokumentum szerint személyesen Orbán Viktor volt az előterjesztője, és az ellenjegyzője is a kitüntetésnek, amit »a hátrányos helyzetű gyermekek nevelése és önálló életre való felkészítése iránti példaadó elhivatottsággal végzett munkája elismeréseként« adott V. János, a bicskei Kossuth Zsuzsa Gyermekotthon és Általános Iskola igazgatója részére”.

Orbán Viktor: Önök hol voltak húsz évig, ha nekünk kellett eltakarítani azt, amit itt hagytak?

Az Országgyűlés hétfői ülésén épp Kálmán Olga kérdezte Orbán Viktort a kegyelmi ügyről. A kormányfő válaszában arra hívta fel a figyelmet, hogy a baloldal nevezte ki a bicskei gyermekotthon élére az igazgatót, és ők is tartották ott húsz évig, a miniszterelnök hozzátette: a vizsgálat 2011-ben még nem vezetett eredményre, ennek a feldolgozása tanulságos lesz, „de nem adtuk fel, mert 2016-ban ismét eljárást indítottunk, ami eredményre vezetett”.

„Önök hol voltak húsz évig, ha nekünk kellett eltakarítani azt, amit itt hagytak?” – kérdezett vissza Orbán Viktor.

Novák Katalin a bicskei pedofilügyben elítélt K. Endrének adott elnöki kegyelem nyilvánosságra kerülését követő közfelháborodás után jelentette be lemondását. Vele párhuzamosan Varga Judit, volt igazságügyi miniszter, országgyűlési képviselő, leendő EP-listavezető is távozott a közéletből.