Zacher Gábor legalizálná az orvosi marihuánát

2024.02.28. 18:32 Módosítva: 2024.02.28. 18:32
Zacher Gábor legalizálná az orvosi marihuánafogyasztást Magyarországon. Várhatónak tartotta a németországi döntést, mely szerint április 1-től legális lesz a kannabiszfogyasztás. Sokkal meghatározóbbnak tartja az ukrán döntést az orvosi marihuána bevezetéséről. Szerinte Magyarországon jóval nagyobb a baj, mert rettenetesen szorongó világot élünk, az ország mentális egészsége gyengélkedik, a kapudrog elméletét pedig „baromságnak” tartja.

Zacher Gábor legalizálná az orvosi marihuánafogyasztást Magyarországon – derül ki az RTL Reggeli című műsorának szerdai adásából, amelynek vendége volt a toxikológus-addiktológus szakember.

A hírek alapján Zacher Gábor szerint már várható volt a döntés, előre sejthetőnek tartotta, hogy Németországban legalizálják a kannabiszt

Azonban nemrégiben Ukrajnában az orvosi marihuánát vezették be, amit sokkal fontosabbnak tart.

A marihuána orvosi hatásáról tényszerűen beszél, szerinte az indiai kender hatóanyagai pozitív hatással vannak bizonyos betegségekre.

Ma már olyan A-típusú evidenciák szerint – az orvostudomány legmagasabb evidenciái, amelyek tudományosan alá vannak támasztva – nem egy olyan betegség van, ahol az indiai kenderben lévő hatóanyagok – akár természetes formában, akár mesterségesen előállítva – egyértelműen pozitív hatással vannak bizonyos betegségekre

– mondta Zacher Gábor. Szerinte ez nem azt jelenti, hogy csodaszerrel van dolgunk, „de megfelelő indikációval ma ezek jól használhatók”.

Magyarországon sokkal nagyobb a baj

„Ha visszagondolunk a magyarországi elmúlt évekre, akkor itt is volt már szó arról, hogy az orvosi marihuánát bevezessék” – tért rá az ország helyzetére a legalizálás ügyében.

Még az előző kormányzati ciklusban volt egy emberminiszter, aki ex-katedra kijelentette, hogy a marihuána kábítószer, és pontosan ismerjük a kormány álláspontját. És pont. Ezzel lesöpörték ezt az egészet a napirendről. Ezt úgy ahogy van dilitelték, és ettől a pillanattól kezdve én ezt baromira nem értettem, hogy miért, mert akkor javasolnám, hogy vonjuk ki a morfiumot, a ketamint, az eszketamint

– mondta a toxikológus.

Felvetődött a kérdés, hogy attól félhetnek-e a magyar törvényhozók, hogy a marihuána-kannabisz esetleg a rocksztársághoz fűződő dolog, így annyira menőnek számít, hogy ha orvosi célokra engedélyezik, akkor elszabadul.

A szakember szerint azonban ha valaki átmegy a „szomszéd bevásárlóközpontba”, és levesz mondjuk egy nitrohigítót a polcról, azt sok mindenre tudja használni. „Nem a kés a bűnös, ha sebet ejt, hanem aki a kést a kezébe fogja” – mondta.

Ha már lesz Magyarországon szó legalizálásról – mert erről beszélni kell, tudományos alapokon, nem politikai alapokon természetesen –, a fokozatokat be kellene tartani. Első lépés lenne az orvosi marihuánának a bevezetése, a második pedig a dekriminalizálás. Harmadik lépésben kellene arról beszélni, hogy itt a legalizáció

– fejtette ki a toxikológus.

Április 1-jétől legális a kannabiszfogyasztás Németországban. Zacher Gábor toxikológus szerint Magyarország még messze van ettől, pedig valamilyen enyhítésre szükség lenne a megítélése szerint, első lépésként orvosi szinten kellene legalizálni a marihuánát.

Most itt, 2024 február végén nem ez Magyarország legnagyobb problémája. Amikor ennyi sz*r zuhan ránk mindenhonnan, amikor egy rettenetesen szorongó világot élünk, ahol a fiatalok ötven százaléka szorong, megemelkedett a gyerekkori befejezett öngyilkosságoknak a száma. Akkor nem csodálja az ember, hogy bizonyos szerek felé jobban odafordulnak az emberek, amikor pontosan tudjuk, hogy a mentális állapotunk gyengécske, az ellátóhálózatok tele vannak lyukakkal. Ez így nem működik

– nyilatkozta a szakember, aki jelenleg a legalizáció kérdésénél sokkal nagyobb problémának tartja az ország gyengélkedő mentális egészségét.

A függőség többtényezős, de létező jelenség

A marihuánáról kijelentette, hogy természetesen rá lehet szokni, létezik marihuánafüggőség. A rászokásban fontos tényezőként említi a körülményeket, a szociális mintát, azt, hogy az adott egyén milyen világban él, de a már említett szorongást is.

A kapudrogelmélet egy világi nagy baromság. Hosszú-hosszú évekkel ezelőtt megdőlt. Az egész elméletet el kell felejteni. Némelyek politikailag zászlóra tűzték, »féltjük az ifjúságot« című történet. Ami érdekes dolog, mert az világos, hogy a fiatalokban ott van egyfajta kíváncsiság, a kipróbálom. És minél inkább tiltok valamit, annál inkább az a gyümölcs édesebbnek tűnik

– jegyezte meg Zacher, aki hozzátette, senki sem lesz drogfüggő egyszeri kipróbálástól, ha azt megfelelő körülmények között teszi.

Hogy hogyan és miért tud rászokni? Alapvetően azért, mert maga a szerhasználat tulajdonképpen valaminek a következménye, ami nem a kíváncsiság

– mondta Zacher Gábor, aki szerint a marihuána jó szorongásoldó tud lenni, ahogy fogalmaz, olyan „90-95 százalékban”, azonban a maradékban benne van a pánikroham, a marihuána indukálta hányás vagy pszichózis: „nem veszélytelenek ezek a szerek, lehet, hogy valaki már huszonhatszor szívta, és baromira jól érezte magát tőle, és a huszonhetediknél üt be.”

A kiskorúak veszélyeztetettebbek

A toxikológus szerint nagyobb probléma, hogy egyre fiatalabbak nyúlnak veszélyes szerekhez például a kristályhoz, valamint egyre magasabb az öngyilkosok száma a kiskorúak körében.

Ha én ma lennék 16-18 éves nem tudom, hogyan tudnék abban a buliban jó döntést hozni, amikor azt mondják »figyelj, itt van, kóstold meg, tök állat meg tök jó«. Szóval a világ baromi sokat változott: az a korosztály, amelyik a rendszerváltás után szocializálódott, már abban nőtt fel, hogy lehet, hogy egy buliban már megkínálták valamivel, és abba beleszívott, fölszippantotta, lenyelte. Ez a korosztály már nagyon-nagyon máshogy áll a saját gyerekeihez, mint ahogy a saját korosztálya

– mondta, hozzátéve, hogy szerinte a jövőben nem lesz fétis tárgya a kábítószer. Ráadásul úgy véli, hogy a magyar kábítószerhelyzet messze egy túlhype-olt dolog.