Gyöngyösi Márton szerint amit a Fidesz tett, az felháborító

2024.02.29. 19:41
Gyöngyösi Márton, a Jobbik-Konzervatívok elnöke csütörtökön közölte, hogy az EU természet-helyreállítási jogszabálya jelen formájában vállalhatatlan magyar szempontból, ezért nem szavazták meg.

Mint megírtuk, az Európai Parlament csütörtökön elfogadta a természet-helyreállítási törvényt, amelyben az EU döntéshozó testületeinek hármasa, a tanács, a parlament és a bizottság megállapodott korábban. A jogszabály megszületésének folyamatában több mint 1 millió polgár, vállalkozás, tudós és nem kormányzati szervezet véleménye is tükröződik.

Gyöngyösi Márton erre reagálva azt írta, az uniós tagállamoknak a leromlott ökológiai állapotú élőhelyek legalább 30 százalékát kell visszaállítaniuk a tervezet szerint, amelyet az Európai Parlament kedden szavazott meg.

A cél hangzatos és szép, 1.0-ás verziónak jó is a kezdeményezés, azonban hazánk esetében egy picit más a helyzet: a tervezet pontosításra szorul. Ezért nem szavaztuk meg

– fogalmazott a Jobbik-Konzervatívok elnöke, majd kitért arra is, hogy Magyarország meglehetősen kényes és egyedi helyzetben van az említett rendelet kapcsán.

Gyöngyösi szerint történelmi tény, hogy az elmúlt évszázadok alatt államilag irányított folyószabályozási és mocsárlecsapolási munkálatok alakították ki a magyar mezőgazdaság, illetve a hazai termőterületek ma is érvényes agrártérképét. Úgy véli, a mezőgazdasági termőterületeink „újravizesítése” komoly szakmai kérdéseket vet fel a már beépített ártéri, lápos területek miatt, hiszen ezeknek a vízzel való – akár részleges – feltöltése komoly gondokat okozhat az említett termőterületeken.

A víz nem áll meg egy stoptáblánál, a talajban az egykori mocsarak területén, hanem utat talál és eljut, illetve azonos szintet képez a lakott vagy művelt és a visszaállított területen is. Könnyű belátni, hogy más európai országokkal szemben ez hazánk esetében jóval alaposabb tervezést igényel a folyószabályozás és a lecsapolások okozta különleges helyzet okán. Ezért felelős módon, jelen állapotában, nem volt támogatható a javaslat

– fogalmazott, hozzátéve, hogy „nem tehetjük tönkre a valamikori lecsapolt területekre épített településrészek lakóinak életét, és nem lehetetleníthetjük el az ilyen területen gazdálkodókat sem, akik munkájukkal évszázadok óta biztosítják a magyar emberek és a piac számára a különböző terményeket”.

A magyar gazdatársadalom elárulása

Azt írta, döntésükben a magyar gazdák és a magyar emberek érdekei voltak elsődlegesek. Mindamellett a természet helyreállítását is rendkívül fontos, közös európai ügynek tartják, „azonban – a fent említett okok miatt – ez a rendelet nagyon speciális hazánk szempontjából”.

Ezért is tartjuk felháborítónak, konkrétan a magyar gazdatársadalom elárulásának, hogy a Fidesz, jelenleg regnáló kormánypártként, támogatta a magyar gazdákat – a jelen, kissé átgondolatlan állapotában – nagy eséllyel ellehetetlenítő rendeletet

– fogalmazott Gyöngyösi Márton. 

Szerinte nemzeti érdek szempontjából érthetetlen és értelmezhetetlen a rendelet megszavazása. „Nem a magyar érdekekkel szembemenve kellene Brüsszelben vigéckedni meg vétózgatni és vívni az álságos kamuszabadságharcokat, hanem pont ilyen kérdésben kellene képviselni a nemzeti érdekeket!” – tette hozzá.

Klímaváltozás, környezettudatosság, fenntartható jövő.
Ezek nem csak trendi hívószavak, hanem a közös valóság, amiben mindannyian élünk. A Zöld Indexen mi is kiemelt figyelemmel foglalkozunk ezekkel a témákkal. Ha te is fontosnak tartod, hogy azoknak is élhető bolygójuk legyen, akik ma születnek, csatlakozz hozzánk a Zöld Indexen.