Magyarország rossz irányba halad egy felmérés szerint

2024.02.29. 05:56
Az Iránytű Intézet országos közvélemény-kutatást végzett februárban, amelyben többek között Magyarország helyzetéről, a kegyelmi ügyről és Magyar Péterről is kérdezték a válaszadókat.

Az Iránytű Intézet februári elemzése alapján csak a válaszadók negyede szerint halad jó irányba az ország. A Fidesz–KDNP szavazóinak többsége és a legfeljebb 8 általánost végzettek pozitív választ adtak, de az abszolút többség egyetértett abban, hogy az irány rossz. 

A megkérdezettek kétharmada gondolja úgy, hogy rossz irányba megy Magyarország. A Fidesz–KDNP szavazóinak többségének idén sem változott a véleménye az Orbán-kormányról.

A kormánypártiak negyedének javult, míg közel egyötödüknek inkább romlott a megítélése. A korosztály szerinti bontásból kiderült, hogy a Fidesz-szavazók között a 18–29 és 30–39 évesek csalódtak a leginkább.

A kormányról alkotott véleményük a nyugdíjasoknak, a legfeljebb 8 általánost végzetteknek, a falvakban élőknek és a 100 ezer forint alatti jövedelemmel rendelkezőknek javult.

Forrás: Iránytű Intézet
Forrás: Iránytű Intézet

A közvélemény-kutatásban megkérdezettek mintegy harmada azt szeretné, hogy továbbra is az Országgyűlés válasszon államfőt, míg a válaszadók kétharmada közvetlen elnökválasztást szeretne.

Pártok szerint a Fidesz–KDNP-szavazók támogatják a leginkább a jelenlegi rendszert, míg a DK, az LMP és a Párbeszéd szavazói értenek egyet azzal, hogy az új államfőt az emberek válasszák meg. 

A kegyelmi botrányról az emberek többsége értesült 

Az elemzés szerint a választókorú népesség közel egésze hallott a kegyelmi botrányról. A Fidesz–KDNP, a Mi Hazánk és a Magyar Kétfarkú Kutya Párt szavazói körében egy kicsivel kevesebb emberhez jutott el az eset. A válaszadók többsége beszélgetett a botrányról. 

Leginkább a középkorúak, a diplomások, a fővárosiak, a politika iránt nagyon érdeklődők, a tehetősebb válaszadók és az ellenzékiek beszélgettek sokat a botrányról. 

A bicskei pedofilügyben hozott kegyelmi döntést a DK, a jobbik és a momentum szavazóinak többsége tartja az elmúlt évek legnagyobb hazai botrányának.

A teljes népesség harmada hasonlóképp gondolkodott az ügyről. A megkérdezettek több mint négytizede szerint komoly volt a botrány, de az elmúlt években komolyabbak is voltak ennél.

A válaszadók többsége szerint Orbán Viktor alkotmánymódosítása mellett a gyermekvédelemben más intézkedésekre is szükség lenne. Ezzel még a Fidesz–KDNP szavazóinak többsége is egyetértett.

Forrás: Iránytű Intézet
Forrás: Iránytű Intézet

A Fidesz–KDNP szavazói nem tartják igaznak Magyar Péter állításait 

Az Iránytű Intézet számai szerint Magyar Péter nyilvánosság elé lépéséről a teljes népesség kétharmada hallott, míg egyharmada nem. Varga Judit volt férjéről a legtöbbet az 50 évnél idősebbek, a diplomások, a fővárosiak, a politika iránt nagyon érdeklődők, a tehetősebb válaszadók és az ellenzékiek hallottak. 

A Fidesz–KDNP szavazóinak többsége nem tartja igaznak Magyar Péter állításait, egyharmaduk nem tudta megítélni a kérdést, és csak egynegyedük tartotta igaznak az elhangzottakat. Varga Judit volt férjének állításaival leginkább a középkorúak, a diplomások, a fővárosiak, a politika iránt nagyon érdeklődők, a tehetősebb válaszadók és az ellenzékiek értettek egyet.

A kormánypárti szavazók negyede támogatná Rogán Antal távozását

Az elemzésben úgy fogalmaztak, hogy a megkérdezettek közel héttizede egyetért Magyar Péter állításával, miszerint Rogán Antalnak távoznia kell a kormányból és a Fideszből. A kormánypárti szavazók és a válaszadók tizede szerint nem kell távoznia a politikusnak.

A Fidesz–KDNP szavazók negyede értett egyet abban, hogy a miniszterelnök kabinetfőnökének mennie kell. Az Iránytű Intézet szerint a kormánypárti szavazókon kívül az abszolút többség Rogán Antal távozását támogatná. 

Az Iránytű Intézet február 15. és 17. között tartott telefonos közvélemény-kutatást ezer személy részvételével. Az adatfelvételt CATI-módszerrel végezték. A feldolgozott adatok nemi- és korösszetétel, a legmagasabb iskolai végzettség, illetve a települések jogállása szerinti népességeloszlás alapján tükrözik a választókorú lakosság véleményét.