Nézőpont: Csökkent a Fidesz támogatottsága a kegyelmi ügy miatt

2024.03.01. 14:46
A Nézőpont Intézet közvélemény-kutatása szerint a Fidesz–KDNP támogatottsága 47 százalékon van, ami az év elején 50 százalék volt. A 2022-ben közös országgyűlési választási listán induló ellenzéki pártok támogatottsága 29 százalékon áll, ami januári adataikhoz képest 1 százalékpontos visszaesést jelent. Közleményükben kiemelik: ez alapján a kormánypárt ugyanannyi képviselője kerülne az Európai Parlamentbe, mint 2019-ben.

A Nézőpont Intézet 2024. január 2–5. között, illetve február 26–28. végzett felmérésében ezer 18 év feletti magyar választópolgárt kérdeztek pártpreferenciájukról.

A reprezentatív felmérés szerint a kegyelmi ügy után összesen 3 százalékpontot esett vissza a Fidesz–KDNP támogatottsága, ami február végén 47 százalékon állt az összesített válaszok alapján. Ez azt jelenti, hogy most ugyanúgy 13 képviselőjük kerülne be az Európai Parlamentbe, mint 2019-ben.

A Demokratikus Koalíció 14 százalékos eredményével nem mutat elmozdulást januári támogatottságához képest, ez a Nézőpont Intézet szerint már nem lenne elegendő a korábbi 4 mandátumuk megőrzéséhez.

A Momentum 7 százalékos támogatottsága (januárban 8 százalék) azt mutatja, hogy az öt évvel ezelőtt megszerzett kettő mandátumából már csak egyet tudna elnyerni ezzel az eredménnyel, ha most vasárnap tartanák a választást.

Újonnan bekerülő párt lehetne a Mi Hazánk Mozgalom (8 százalék), illetve a Magyar Kétfarkú Kutya Párt (8 százalék), amelyek kettő-kettő mandátumot szerezhetnének.

Nem-erosodtek-a-baloldali-partok-k.png

Ha a 100 nap múlva esedékes szavazásig nem lesz elmozdulás a pártpreferenciákban, a jelenlegi állás szerint brüsszeli képviselet nélkül maradhat az MSZP és a Jobbik, mivel jelenlegi támogatottságuk 2-2 százalékon áll. A Nézőpont mérései szerint ez utóbbi négy párt eredményei nem változtak a januári felmérésükhöz képest.

Az öt évvel ezelőtt még nem létező pártok közül a Mindenki Magyarországa Néppárt (4 százalék) és a Második Reformkor (4 százalék) került az európai parlamenti küszöb közelébe, míg A Nép Pártján továbbra is 1 százalékon áll – olvasható a Nézőpont Intézet elemzésében.