Mégsem lesz kiemelt beruházás a sóskúti akkumulátorfeldolgozó

2024.03.01. 10:53
Lázár János építési és beruházási miniszter csütörtöki sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy a sóskúti akkumulátorfeldolgozó üzem nem lesz kiemelt beruházás. Ha ez valóban így van, akkor a sóskútiak megtarthatják a májusi népszavazásukat a témában, és eldönthetik, hogy akarnak-e egyáltalán gyárat, avagy sem.

„Az LMP – Magyarország Zöld Pártja szívből gratulál a sóskúti, tárnoki, érdi és pusztazámori lakóknak és civileknek, akik harcos kiállásukkal meghátrálásra késztették a kormányt, és most felmerült az esély, hogy a sóskútiak maguk dönthessenek a sóskúti akkumulátorfeldolgozó sorsáról” – áll az LMP MTI-nek eljuttatott közleményében.

„Az LMP ismeri a kormány trükkjeit, így konkrét ügymenettervezetet kér Lázár Jánostól, ami biztosítja, hogy valóban a helyiek dönthessenek az akkumulátoripari beruházásról” – írja a közlemény.

Lázár János építési és beruházási miniszter mai sajtótájékoztatóján közölte, hogy a sóskúti akkumulátor-feldolgozó üzem nem lesz kiemelt beruházás.

Tetlák Örs, Érd LMP-s alpolgármestere szerint Sóskút és környékének bátor lakossága bebizonyította, hogy összefogással még a „legotrombább kormányzati szándéknak” is lehet nemet mondani.

Ha megvalósul a helyi népszavazás, és a helyiek nemet mondanak a mérgező akkumulátorbontó üzemre, az példát mutat minden magyarországi településnek, hogy érdemes kiállni saját érdekeikért. Csak összefogással védhetjük meg környezetünket az akkumulátorgyarmatosítástól

– írta Tetlák.

„Amennyiben Orbán Viktor komolyan gondolta hétfői parlamenti beszédét, hogy helyi ügyekben a helyieknek kell dönteniük, akkor vagy engedje át az LMP – Magyarország Zöld Pártjának országos népszavazási kezdeményezését, vagy csak egyszerűen törölje el a kiemelt beruházásokról szóló törvényi rendelkezéseket” – zárta gondolatait az alpolgármester.