Kiemelt nemzeti beruházássá minősíthetik a sóskúti akkufeldolgozót

2024.02.22. 07:09
A helyi lakosság már a kezdetek kezdete óta tiltakozik az akkumulátor-újrahasznosító üzem ellen, amelyet a szlovén Andrada vinne Sóskútra, ám a kormány rövidre zárná a vitát. A májusra tervezett népszavazást meg sem várva nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségűvé minősítenék a projektet.

A Sóskútra tervezett szlovén Andrada cég akkumulátor-újrahasznosító üzeme ellen már az első pillanattól kezdve tiltakoznak a helyiek, májusra már népszavazást is terveztek az ügyben, viszont nagyon úgy tűnik, hogy erre nem kerül sor, ugyanis kedd éjjel megjelent egy rendelettervezet a kormány honlapján, miszerint kiemelt nemzeti beruházássá minősítenék a sóskúti akkufeldolgozót.

A külügyminisztérium erről azt írta az RTL-nek, hogy ez

segítséget jelent a vállalat beruházásának érdemi és határidőkben történő megvalósulásához, a magyar jogszabályok és környezetvédelmi előírások szigorú betartása mellett.

A rendelettervezetet nyolc napig lehet véleményezni, ha pedig Orbán Viktor miniszterelnök aláírja, akkor másnaptól már életbe is léphet. Ez pedig gyorsított ügymenetet jelent és a helyi önkormányzat kizárását az ügyből. Így tehát májusban nemhogy szavazás nem lesz a gyárról, de már akár az építkezés is megkezdődhet addigra.

A helyi polgármester addig nem nyilatkozik, amíg meg nem beszéli a helyzetet a helyi képviselő-testülettel, de két héttel ezelőtt azt mondta az RTL Híradónak, hogy „itt a probléma, hogy bármit döntünk bármiről, a kormány ezt bármikor átírhatja, mert azt mondja, hogy ezen a helyrajzi számon kiemelt beruházási terület, és ettől a pillanattól kezdve senkinek semmi köze és népszavazást se lehet kezdeményezni a kormánydöntés ellen”. A TASZ jogásza, Döbrentey Dániel ezt meg is erősítette, hozzátéve, hogy

az adott beruházás már nem helyi közüggyé válik, hanem országos jelentőségű ügy lesz, ami abszurd, meg nyilvánvalóan a beruházás káros hatásait ugyanúgy a helyiek fogják elszenvedni.

Lehet még bármit is tenni?

A helyi civilek jogászokkal vizsgálják a további lehetőségeket, az érdi polgármester pedig lakossági fórumot hirdetett a sóskúti akkufeldolgozó ügyében. „Nemrég jöttek ki azok az aggasztó jelentések, hogy mi történt Gödön, Bátonyterenyén vagy Szigetszentmiklóson, ahol akkumulátorgyár működik. Ez még rosszabb, mert ez egy akkumulátor-újrahasznosító üzem és ilyen technológia nem üzemel Magyarországon, nem tudjuk, mivel nézünk szembe.

Egyelőre úgy tűnik, mi leszünk a kísérleti nyulak

– mondta Csőzik László, Érd polgármestere.

A gödi akkugyár szennyvizéből vett mintából február 21-én állapította meg a Greenpeace, hogy az elektródagyártás során használt mérgező szerves oldószerből, N-metil–2-pirrolidon (NMP), kibocsátott mennyisége elképesztően magas. A magzatkárosító hatású oldószerből 88 tonna került a környezetbe 2019 és 2022 között.

Ez egy kifejezetten egészségkárosító anyag. A magzatkárosító hatását pontosan dokumentálták. Az Átlátszó által kikért anyagokból látszik, hogy egyébként a dolgozókat is folyamatosan veszélyeztették. Toxikus, mérgező nehézfémekből a határérték sokszorosa, többszázszorosa volt a levegőben, mint ami megengedett lenne

– mondta Simon Gergely, a Greenpeca vegyianyag-szakértője.

A gödi Samsung-gyár az elmúlt 3 év szabálysértései miatt 30 millió forint összbüntetést kapott, miközben csak 2022-ben az éves nyereségük meghaladta a 31 milliárd forintot.