A fővárosi önkormányzat is vizsgálatot indított a bicskei pedofilbotrány miatt

2024.03.02. 08:23
Óbuda-Békásmegyer polgármestere, Kiss László kijelentette: felelősségre kell vonni azokat, akik valamilyen formában bűnrészesei a bicskei gyermekotthonban történt pedofil-botránynak. Az ügy kivizsgálására létrehozott bizottságot lehetőségnek nevezte, hogy szembenézzenek a szörnyűségekkel, és hogy a jövőben ehhez hasonló esetek ne fordulhassanak elő.

Óbuda-Békásmegyer polgármestere a Budapest Városháza Facebook-oldalon megosztott közvetítésben beszélt a bicskei gyermekotthonban történt pedofil-ügy kivizsgálására létrehozott vizsgálóbizottságról.  Mint arról az Index is beszámolt, egyetértés alakult ki a főváros bal- és jobboldala között abban, hogy ami a bicskei gyermekotthonban 2011-ben történt, az súlyos működési zavarokra utal. Ennek belátása után Karácsony Gergely főpolgármester egy eseti vizsgálóbizottság felállítására tett javaslatot.

Kiss László arról számolt be pénteken, hogy ez a bizottság hétfőn megkezdi működését. Felszólalásában a kegyelmi ügyre tért ki először, amelyben Novák Katalin köztársasági elnök kegyelmet adott K. Endrének, az elítélt pedofil V. János bűnöző bűntársának. A döntés nagy port kavart, így Novák Katalin, majd Varga Judit lemondott posztjáról, később pedig Balog Zoltán is lemondott a református zsinat lelkészi elnöki tisztségéről, azonban püspöki címét megtartotta. 

Óbuda-Békásmegyer polgármestere úgy fogalmazott, magát az ügyet és annak körülményeit homály fedi, mint ahogy azt is, hogy ki tudott először a baljós jelekről 2011-ben.

Ez az ügy arról szól, hogy akinek hatalmuk van, mit tehetnek meg és mit nem tettek meg

– jelentette ki Kiss László, aki úgy folytatta, szerinte az ügyben változatos magyarázatokat és „mosakodásokat” lehetett hallani, de a hangsúly az áldozatokon van, és azon, hogy ki hogyan használta hatalmát egy gyermekotthonban.

„A közgyűlés az áldozatok oldalára áll az elkövetőkkel szemben” – tette hozzá a polgármester, aki az eseti vizsgálóbizottság felállítását egy lehetőségnek nevezte, amely által szembenézhetnek a szörnyűséggel, ami a bicskei gyermekotthonban történt. Úgy fogalmazott, a bizottság arra is lehetőség, hogy azok, akiknek felelősségük van az ügyben, bocsánatot kérjenek az áldozatoktól.

Mint hangsúlyozta, azoknak is bocsánatot kell kérniük, akiknek valamilyen formában részük van Vásárhelyi János 2015-ös, Bárczy István-díjjal való kitüntetésében. A díjazásról csütörtökön Tarlós István korábbi főpolgármester is nyilatkozott, aki kijelentette: hülyeség volt kitüntetést adni a bicskei gyermekotthon igazgatójának.

Kiss László a bizottság felállításáról elmondta, azt szeretné, ha ez a bizottság a lehetőségek bizottsága lenne, amely az áldozatokért dolgozik, és nincs köze a politikai játszmákhoz. Mint mondta, 

javaslatot tesz egy konkrét cselekvési terv kidolgozására, amely a gyermekjóléti rendszer megújítását tűzi ki célul.

A polgármester közölte, a tervek szerint a bizottság hétfőn négy órakor ül össze, az ülés keretében pedig elfogadják a menetrendet, valamint megegyeznek arról, hogy kiket és miről szeretnének meghallgatni az ügyben.  Mint hangsúlyozta, 

ezt a munkát március végéig, legkésőbb április elejéig be szeretnék fejezni, hogy még a választások előtt döntést tudjanak hozni.

Kiss László végül azt is elmondta: elnökként ügyel majd arra, hogy az ülést ne a pártpolitika határozza meg, hanem a történtekkel való szembenézés és a bocsánatkérés lehetőségei.

Mostantól pszichológiai alkalmasság kell a gyermekotthonok vezetéséhez

Mint írtuk, a kegyelmi botrány után a magyar állam szigorításokat vezet be a gyermekvédelmi területen. Az első kormányrendelet már ki is jött: pszichológiai alkalmassági vizsgálatot rendelnek el a gyermekotthonok vezetőinél.

A pszichológiai alkalmassági vizsgálaton az alábbi feltételeknek kell megfelelniük az érintetteknek:

  • Kiegyensúlyozott pszichés állapot,
  • Életkornak megfelelő érettség,
  • Átlag feletti érzelmi-indulati kontroll,
  • Átlag feletti érzelmi intelligencia,
  • Átlagos pszichés terhelhetőség, stresszel való megküzdési képesség,
  • Átlagos alkalmazkodási képesség,
  • Átlagos teljesítménymotiváció,
  • Átlagos intellektuális képességek,
  • Átlagos figyelmi képességek,
  • Átlag feletti szóbeli kommunikációs készségek,
  • Átlagos írásbeli kommunikációs készségek,
  • Átlag feletti felelősségtudat,
  • Szabálykövető, fegyelmezett magatartás, amelynek keretében elvárt a vizsgálatok során való együttműködés, azok szabályainak betartása, a tesztek értékelhető kitöltése,
  • Élettörténete mentes a kóros függőségektől,
  • Élettörténete mentes öngyilkossági kísérlettől, öngyilkosságra utaló magatartástól,
  • Élettörténete mentes a szexuális devianciáktól.

A pszichológiai alkalmasságot különböző tesztek és vizsgálatok elvégzésével és a vizsgálat eredményeinek komplex kiértékelésével a vizsgálatot végző pszichológus minősíti.

Ahogy azt Orbán Viktor már bejelentette, minden gyermekotthonra kiterjedő  vizsgálatot rendelt el , és – mint kiderült – készül a második gyermekvédelmi törvénycsomag is, tovább szigorodnak a pedofil bűncselekményekre vonatkozó büntetési tételek.

Kegyelmi botrány

Mint ismert, Novák Katalin köztársasági elnök kegyelmet adott K. Endrének, az elítélt pedofil V. János bűnöző bűntársának, amiről elsőként egy olvasói levél alapján utánajárva a 444.hu írt. 

K. Endre helyettese volt V. Jánosnak, a bicskei gyermekotthon igazgatójának, és próbált nyomást gyakorolni a gyerekekre, hogy vonják vissza vallomásaikat és hamisan tanúskodjanak.

Ezek okán K. Endrét kényszerítés minősített bűncselekményért jogerősen 3 év 4 hónap börtönbüntetésre ítélték, mellékbüntetésként pedig öt évre eltiltották a foglalkozástól és a közügyek gyakorlásától is. Novák Katalin Ferenc pápa látogatására hivatkozva adott kegyelmet az elítéltnek. 

V. János több mint két évvel a teljes ítélet leülése előtt feltételesen szabadlábra kerülhetett volna a héten, ugyanakkor a Fővárosi Törvényszék ítélete szerint  fegyházban kell maradnia